De formerende partijen in Den Haag zijn eruit. PVV, VVD, NSC en BBB hebben een voorlopig regeerakkoord gesloten. PVV-leider Wilders kwam zojuist naar buiten met de mededeling dat de vier partijen een onderhandelaarsakkoord hebben gesloten.

Dat zal nu worden voorgelegd aan de Tweede Kamerfracties van deze partijen. Over de beoogde formateur en beoogde minister-president is nog niets bekend. Wilders zei dat de partijen het daar wel over hebben gehad, maar dat ze dat gesprek op een later moment zullen voortzetten.

Ministersploeg

De nieuwe premier krijgt een belangrijke taak bij het samenstellen van zijn ministersploeg. Die komt, meer dan bij voorgaande kabinetten, los te staan van de Tweede Kamerfracties van de vier partijen, zo is de bedoeling. Dat wil zeggen dat zij ook naar andere Kamermeerderheden dan die van hun eigen partijen op zoek mogen.

De ministers moeten op hun beleidsterrein de hoofdlijnen uit het regeerakkoord nog verder uitwerken naar uitvoerbare maatregelen. Ook moeten zij onderling het geld verdelen dat voor dat beleid kan worden uitgetrokken. Dan pas is sprake van een definitief regeerakkoord. Het kan zijn dat de ministers lid zijn van een van de vier partijen, maar dat is geen vereiste.

Bordesscène

Dit hele proces zal naar verwachting nog weken in beslag nemen. De bordesscène met koning Willem-Alexander zal dus nog even op zich laten wachten.

De presentatie van het regeerakkoord door de vier partijen zal live te volgen zijn op NPO1, NPO Radio 1, NOS.nl en NPO Politiek en Nieuws. Het tijdstip is nog niet bekend.