about_1

Michael Teng-Li Tai – Volt #15

Vertel ons iets over jezelf dat we nog niet weten.
Mensen doen soms vreemde dingen om te ontspannen. Wat ik zelf graag doe is hele slechte fictie boeken lezen. Of het nou fantasy of science fiction is, dat maakt niet echt uit.
Ook speel ik heel graag Dungeons and Dragons. Voor de mensen die het niet kennen, is het een nerderig bordspel, vol met creativiteit, acteren, improviseren, rekenen, regels en avonturen die je samen met anderen speelt.
Wat ze beiden gemeen hebben is dat ik eigenlijk naar andere werelden ga om te ontspannen. 

Wat is volgens jou het belang van een organisatie als Kleur de Kamer?
Het eerste waar ik aan denk is natuurlijk de representatie van mensen van kleur. Een organisatie zoals Kleur de Kamer kan zich heel goed inzetten om juist op een pakkende en samengevatte manier aan de kiezers te laten zien dat het helemaal niet homogeen is in de politieke wereld. Dat er ook mensen zijn van kleur, van vele verschillende achtergronden, die zichzelf in de politieke arena gooien.
En dat is zeker nodig. We moeten niet doen alsof racisme of discriminatie van de ene dag op de andere opeens verdwijnt. Daar zit een strijd achter die elke dag gaande is. Een strijd die gevoerd wordt met voorlichting en dialoog. Maar ook met politieke acties. Met beleid en goed bestuur dat racisme en discriminatie grondig aanpakt. En dat is een strijd die je voornamelijk met stemmen bestrijdt.
En om kiezers van kleur een betere overweging te laten maken, zijn organisaties zoals Kleur de Kamer noodzakelijk. Er zijn namelijk al zoveel media die om je aandacht schreeuwen, dat het nieuws of politieke aandacht waar je zelf naar op zoek bent heel makkelijk kan verdwijnen.
Dat heb ik zelf in mijn jeugd goed gemerkt. Lang had ik geen interesse in de politiek, omdat ik nergens een verbinding voelde. Geen van de partijen had iets met mij, of mijn achtergrond, en geen van de politieke kandidaten leek op mij. Er was geen kans op inspiratie, en nergens werd ik tot nadenken gezet wat de politiek voor mij betekende en of ik eigenlijk wel moest stemmen.
Politiek leek iets dat van de witte meerderheid was, en dat werd thuis ook zo herhaald. 
Organisaties zoals Kleur de Kamer brengen daar juist een positieve verandering in. Doordat zij zich op een politiek neutrale wijze inzetten voor het gezamelijk doel van meer vertegenwoordiging, zorgen zij voor die verbindende stap. Ze verbinden de politiek met mensen van kleur en bi-culturele achtergronden.  
En voor mij persoonlijk vullen zulke organisaties een bepaalde leegte of apathie waarvan je het niet eens doorhad dat die er was. Dat is het belang van organisaties zoals Kleur de Kamer.

Wat vind je het leukst aan Nederland en waarom?
Dat het de meest fiets beluste land is ter wereld. Zelf ben ik wel fan van fietsen als transportkeuze. Het is gezond, zeer milieuvriendelijk, relatief goedkoop, en omdat Nederland plat en klein is, ook nog lekker snel en efficiënt.
Ik vind het heerlijk dat je van de drukte en gezelligheid van een stad of dorpskern best wel snel in een andere stad of in een park kunt zitten. Allemaal met de fiets, waardoor je zelf de vrijheid hebt om te kiezen waar je naartoe wilt gaan.
Ook heeft Nederland een ongelofelijk goede fietsinfrastructuur. Het is de meest uitgebreide, veilige en duidelijke wegennet voor fietsers ter wereld.
Dat alles bij elkaar vind ik het leukst aan Nederland.

Wat hoop je over 4 jaar bereikt te hebben in De Tweede Kamer?
Zelf hoop ik dat over 4 jaar het normaler is geworden om mensen van kleur in de Tweede Kamer te hebben. Niet om specifiek iets te doen voor diversiteit en inclusie, maar juist dat ze zich richten op andere zaken, en dat het wordt gezien als de normaalste zaak ter wereld. Dat de acceptatie er is dat mensen van kleur niet worden gezien als tokens of onderdeel van een quota, maar juist als capabele mensen die ook echt voor verbeteringen zorgen voor ieder mens in Nederland.
Mijn eigen focus ligt op digitalisering en daarin hoop ik ook dat er veel voortgang is na 4 jaar in de Tweede Kamer.
Denk aan gecentraliseerde vraagbakens waar met AI en slimme zoekmachines je gelijk antwoord kan krijgen op complexe vragen voor vergunningen, in plaats van het kastje naar de muur gestuurd te worden tussen verschillende instanties. Dit zou bijvoorbeeld het stikstofproblematiek simpeler en inzichtelijker kunnen maken voor iedereen. Belangrijk is dat je hiermee ook heel makkelijk andere versies kunt bouwen. Zoals bijvoorbeeld met andere talen, versies voor laaggeletterden, mensen met verstandelijke handicaps of voor blinde mensen.
Ook pleit ik voor een Ministerie van Digitale Zaken, omdat het de burger veel zou kunnen helpen. Hier kun je enorme schaalvoordelen op werkzaamheden en veiligheid waar maken. Hoe efficiënter de werkzaamheden, des te minder belastinggeld dat nodig is. Maar ook met veiligheid in een wereld met steeds meer hackers en data die online staat is er veel te winnen voor de burger. Met een centraal ID archief kan een nieuw Ministerie van Digitale Zaken ervoor zorgen dat de burger precies weet waar en hoe hun privacy wordt beschermd in plaats van versnipperd over vele verschillende instanties, en het ook in een keer heel goed beschermen. Dit zou ook inzicht en transparantie bieden hoe er met de data wordt omgegaan, en hopelijk een volgende toeslagenaffaire stoppen voordat deze begint.
Maar vertrouwen terugwinnen en digitaliseren kan ook op andere manier gecombineerd worden. Zoals bijvoorbeeld het verplicht opnemen van alle kabinetsvergaderingen, net zoals een bodycam voor politie. Dit zou achterkamertjes politiek goed in de weg zitten, en het voor journalisten makkelijker maken om de politiek transparanter te maken.
Al deze digitale mogelijkheden zouden juist zekerheid, perspectief, en dus vertrouwen terug kunnen geven aan de burger. Hier hoop ik op, en zou ik mijzelf ervoor inzetten.

Waarom zou men juist op jou moeten stemmen?
Naast mijn focus op digitalisering en op meer diversiteit en inclusiviteit in de politiek, ligt mijn focus ook op het vertrouwen van de burger terug winnen. Een onderdeel hiervan is mijn expertise in het debatteren, iets dat ik al jaren met groot plezier heb gedaan en ook graag wil doorzetten in de Tweede Kamer.
Denk aan druk leggen met goede debattechnieken om meer transparantie en eerlijkheid te verkrijgen. Maar zelfs als een ander niet open of eerlijk wil debatteren, dan weet ik alsnog hoe je dit moet communiceren naar de burger toe, iets dat juist nodig is wanneer de verbinding zoek is.
En die verbinding zorgt voor vertrouwen, iets waar ik mezelf keihard voor wil inzetten. 

Waar kunnen we meer informatie over je vinden?
Op LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/michael-tai-9bb36796/ 
Op Instagram: michaeltai.volt
En op de website van Volt: https://voltnederland.org/mensen/michael-teng-li-tai-2023 

Kandidaten van Kleur