FVD-leider Thierry Baudet noemt de aanval op hem bij de ingang van de Universiteit Gent “het gevolg van een enorme demoniseringscampagne”. Een onbekende man sloeg de politicus vanavond tegen zijn hoofd met een paraplu kort voordat Baudet een lezing zou geven.

De lezing ging iets na de geplande begintijd van 20.00 uur alsnog door. Na afloop zei Baudet tegen het NPO Radio 1-programma NOS Langs de Lijn en Omstreken dat het naar omstandigheden goed gaat. “Ik heb mijn lezing kunnen geven nadat ik even een glaasje water heb gedronken. Maar het is natuurlijk heel naar dat dit is gebeurd.”

Baudet zegt een “behoorlijke bult” op zijn hoofd te hebben. “Dat ga ik nog laten nakijken.”

‘Leek op een soort hinderlaag’

“Dit is natuurlijk het gevolg van een enorme demoniseringscampagne”, vervolgt de politicus. “We hebben een vredelievende boodschap. We willen bepaalde dingen beleidsmatig anders. En het is zo belangrijk dat we op een normale manier in discussie blijven in dit land.”

Over het moment van de aanval zegt Baudet dat het heel snel ging en dat hij niet goed doorhad wat er gebeurde. “Ik kwam aanlopen en werd aan de rechterkant afgeleid. Toen sprong er vanaf de linkerkant iemand op me af met, wat later bleek, een paraplu. Het leek op een soort hinderlaag die ze hadden neergezet.”

Baudet spreekt het vermoeden uit dat er “iets met de paraplu was gedaan”. “Zo hard kun je niet slaan met een normale paraplu.”

Vlaams Belang-politicus Filip Dewinter was bij het incident. Op een video die hij heeft gedeeld op X is te zien dat de FVD-leider wordt geraakt op het moment dat hij het gebouw van de universiteit binnenloopt.

In de video is te horen dat de dader na het uitdelen van de klap, in het Oekraïens, “nee tegen fascisme, nee tegen Poetinisme” roept tegen Baudet. Zelf zegt de FVD-leider dit niet te hebben gehoord.

Baudet heeft zich in het verleden regelmatig pro-Russisch uitgelaten, onder andere over het onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17. Vlak voor de inval van Rusland in Oekraïne noemde Baudet Poetin “de leider van conservatief Europa. Prachtige vent.”

Een uur voor aanvang van de lezing protesteerden er in het centrum van Gent, niet ver van de universiteit, enkele tientallen mensen tegen de komst van Baudet. Volgens een journalist van de Vlaamse omroep VRT hadden zij een Oekraïense vlag bij zich.

Gedoe over lezing

Voorafgaand aan het bezoek van Baudet aan de Gentse universiteit was er al gedoe over de lezing, die was georganiseerd door de conservatieve studentenvereniging KVHV. De universiteit zag de lezing liever niet doorgaan vanwege incidenten met eerdere gastsprekers. Maar de Raad van State oordeelde dat de veiligheid wel gegarandeerd kon worden en dat de universiteit haar voorzieningen ter beschikking moest stellen voor de lezing.