Demissionair minister Dilan Yesilgöz wil Mark Rutte opvolgen als leider van de VVD. In De Telegraaf zegt Yesilgöz dat ze klaarstaat om Nederland “nog sterker en weerbaarder te maken”.

Yesilgöz werd al gezien als mogelijke lijsttrekker van de VVD. Nu is duidelijk dat ze de voorkeurskandidaat is van het partijbestuur. Het VVD-bestuur had aangekondigd deze week al een kandidaat voor te dragen, nadat Rutte maandag zijn vertrek uit de politiek had aangekondigd.

De 46-jarige Yesilgöz is sinds vorig jaar minister van Justitie en Veiligheid. Daarvoor was ze staatssecretaris en Kamerlid. Voor haar overstap naar Den Haag in 2017 was ze raadslid in Amsterdam.

De afgelopen maanden leidde ze als minister de kabinetsonderhandelingen over het migratiebeleid. Die leidden niet tot resultaat; afgelopen vrijdag viel het kabinet erover.

Premierschap?

In De Telegraaf zegt Yesilgöz klaar te zijn voor een volgende stap als partijleider en eventueel premier, “voor zover je van tevoren helemaal voorbereid kunt zijn op die rol”. Ze wijst op de verschillende politieke functies die ze op lokaal en landelijk niveau heeft gehad. “Ik neem inmiddels een berg ervaring mee.”

Yesilgöz is de tweede VVD’er die zich meldt voor het partijleiderschap. Maandag deed oud-Kamerlid André Bosman dat al. Er volgt daarom een ledenraadpleging.

Maandag en gisteren lieten andere VVD-prominenten al weten niet beschikbaar te zijn om Rutte op te volgen. Onder anderen Edith Schippers, Klaas Dijkhoff en Sophie Hermans bedankten.

Gisteren zei Yesilgöz nog – met een glimlach – dat ze aan het nadenken was over de vacature: