Voormalig Kamervoorzitter Khadija Arib heeft een woedende brief aan de leden van de Tweede Kamer geschreven. Zij wil de voorgenomen publicatie van het onderzoek naar haar vermeende grensoverschrijdende gedrag tegenhouden. Arib verwijt haar opvolger, huidig Kamervoorzitter Vera Bergkamp, het “spelen van processuele spelletjes” en “onbehoorlijk en ongepast” handelen.

Bergkamp kondigde onlangs namens het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, het presidium, aan dat het onderzoek op 31 oktober wordt gepubliceerd. Maar Arib begon in augustus een juridische procedure om de rechtmatigheid van het onderzoek aan te vechten. De rechtszaak daarover dient in november, na de voorgenomen publicatiedatum dus.

De brief is na berichtgeving van de Volkskrant ook in handen van de NOS. Arib schrijft het, gezien de traagheid van het onderzoek, “onvoorstelbaar” te vinden dat de belangen van mensen “die mij anoniem en in geheime verklaringen verwijten maken” geschaad zouden kunnen worden door een paar weken uitstel.

Volgens Bergkamp is het, nu het onderzoek af is, “in het belang van alle betrokkenen” om niet langer te wachten met publiceren dan nodig.

‘Halt toeroepen’

Arib richt zich tot alle Kamerleden, omdat voorzitter Bergkamp namens hen optreedt. “Het zou de Tweede Kamer passen om aan dit handelen een halt toe te roepen en te voorkomen dat een onrechtmatige rapportage over het onrechtmatige onderzoek wordt uitgebracht en gepubliceerd voordat de rechter een oordeel heeft geveld.”

Arib zat 24 jaar in de Tweede Kamer en was tussen 2016 en 2021 voorzitter. Eind september vorig jaar lekte uit dat het dagelijks bestuur van de Kamer een onderzoek naar haar liet doen vanwege klachten over grensoverschrijdend gedrag tijdens haar voorzitterschap.

Het presidium had twee anonieme brieven ontvangen. Daaruit kwam het beeld naar voren dat er onder Arib mogelijk sprake was van “een zeer onveilige werkomgeving” voor ambtenaren. Ze zou misbruik hebben gemaakt van haar positie en mensen hebben gekleineerd.