Onderwijsminister Dennis Wiersma (VVD) is vanmorgen bij de wekelijkse VVD-fractievergadering aangeschoven om over de klachten over zijn gedrag te praten. Na afloop wilde fractievoorzitter Sophie Hermans niets zeggen over de uitkomst van het overleg.

“We vonden het belangrijk om dit te bespreken. Het gaat over een veilige werkomgeving en ook over dingen die bij VVD-fractie gebeurd zijn”, zei ze. De aanhoudende berichten over het gedrag van Wiersma waren aanleiding voor de fractie om het onderwerp vandaag te bespreken. Mede op verzoek van Wiersma zelf was hij bij een deel daarvan aanwezig.

Vervolgens vergaderden de VVD-Kamerleden zonder hem verder. Bronnen spreken van “een enorme discussie”. De fractievergadering liep daardoor uit. Hermans: “Dennis is op enig moment weggegaan. Ik wil het eerst met hem bespreken.” Toen liep zij weg van de camera’s en journalisten. Welke conclusies Wiersma aan de vergadering verbindt, is ook nog niet duidelijk.

Een hork geweest

De openbare discussie over de minister begon eind april, na een bericht in De Telegraaf dat hij volgens anonieme ambtenaren geregeld “door het lint” ging. Wiersma gaf toen toe “dat hij soms te scherp, te fel en te veeleisend is geweest” naar zijn ambtenaren. Hij kondigde aan dat hij ook met voormalige collega’s in gesprek zou gaan over zijn gedrag.

Begin mei liet Wiersma op Instagram weten dat ook, inmiddels voormalige, medewerkers van de VVD hebben aangegeven dat ze zijn gedrag als onaangenaam en kwetsend hebben ervaren. Wiersma zei daarover: “Ik ben wel degelijk een hork geweest. Ik heb mensen daarmee tekortgedaan en dat spijt mij zeer.”

Afgelopen vrijdag verscheen er opnieuw een bericht over het gedrag van Wiersma, dit keer in NRC. Daarin ging het onder meer over zijn woede-uitbarstingen en profileringsdrang, en de bijkomende druk op medewerkers en anderen in zijn omgeving.

Politieke loopbaan

Wiersma is sinds 10 januari 2022 minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs. In het vorige kabinet Rutte was hij kort staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Daarvoor was hij vier jaar Kamerlid voor de VVD.

Voor zijn politieke loopbaan was Wiersma onder meer projectmanager jeugdwerkeloosheid bij het ministerie van SZW, voorzitter van vakbond FNV Jong en vicevoorzitter van studentenvakbond LSVb.