De VVD heeft het partijlidmaatschap van ex-terrorist en deradicaliseringsexpert Soumaya Sahla met onmiddellijke ingang opgezegd. Reden is een uitgebreid artikel van HP/De Tijd waarin onder meer staat dat Sahla de hoogbejaarde en zieke oud-VVD-leider Frits Bolkestein geld heeft “ontfutseld.

Volgens de familie Bolkestein gaat het in totaal om zo’n 100.000 euro in drie jaar. Sahla ontkent tegenover HP/De Tijd dat zij heeft geprofiteerd van haar mentor Bolkestein.

“De reden voor de opzegging [van het lidmaatschap] is het zojuist verschenen artikel van HP/De Tijd, waarin de familie Bolkestein meldt dat mevrouw Sahla ons erelid Frits Bolkestein in een kwetsbare periode grote geldbedragen heeft ontfutseld”, schrijft de VVD in een verklaring. “Wij hebben contact gehad met de familie en de juistheid van het bericht vastgesteld.”

Onverklaarbare opnames

In het artikel vertelt familie van Frits Bolkestein dat hij in een periode dat hij ernstig ziek was de huur van haar appartement betaalde, haar “leefgeld” gaf en andere “grote” bedragen. Ook wordt er gesproken over “onverklaarbare” opnames van contant geld met Bolkesteins pinpas.

Sahla zegt tegen HP/De Tijd dat Frits Bolkestein, die gold als haar mentor, had aangeboden om haar promotietraject te betalen. “Frits zei toen heel duidelijk: dat financier ik”, citeert het blad haar. De hoogleraar bij wie Sahla promoveert, Andreas Kinneging, bevestigt dat aan HP/De Tijd. “Het was volkomen duidelijk dat hij haar betaalde en dat hij dat uit vrije wil deed, omdat hij haar wilde steunen.”

Verprutst

Bijna twee jaar geleden ontstond ophef rond Sahla’s werkzaamheden voor de VVD. PVV-leider Geert Wilders haalde destijds in een debat uit naar de VVD, omdat Sahla als voormalig lid van de Hofstadgroep bij de partij een adviserende rol had op het gebied van terrorisme. Wilders was daar woedend over, mede omdat hij bij die terroristische organisatie op de dodenlijst stond.

VVD-voorzitter Eric Wetzels refereert aan die periode in zijn verklaring. “Wij hebben als partij mevrouw Sahla een tweede kans gegeven, wat niet altijd eenvoudig was gezien haar veroordeling voor terrorisme.” Met het “ontfutselen” van geld aan Bolkestein “heeft zij die tweede kans in onze ogen op moreel uiterst laakbare wijze verprutst”, aldus Wetzels.