De VVD staat voor het stoppen met de gasproductie in Groningen. “Dat politieke besluit hebben we in de Tweede Kamer genomen. Dat is heel simpel”, zei VVD-Tweede Kamerlid Erkens in een debat. Hij wil misverstanden daarover wegnemen.

Gisteren stelde de Eerste Kamer de behandeling van de wet over de definitieve sluiting uit en dat leidde tot veel onrust. De VVD in de senaat gaf te kennen eerst meer informatie te willen over de leveringszekerheid en andere partijen sloten zich daarbij aan.

Erkens benadrukte dat de Eerste Kamer nog schriftelijk vragen wil stellen over “het borgen van de bredere leveringszekerheid”. Hij onderstreepte dat dat het recht van de senaat is, maar dat de beantwoording “vrij snel” kan gaan.

Woedende reacties

Erkens voegde eraan toe ook dat het niet helpt voor het vertrouwen van de Groningers “als we heel snel het beeld creëren dat de gasproductie wel zou doorgaan” en hij noemde dat kwalijk. Volgens hem hebben andere partijen het door de VVD in de senaat gevraagde uitstel “uit de context getrokken”.

Erkens zei dat ook hij wil dat er op de langere termijn meer gebeurt aan leveringszekerheid, maar dat dat los staat van het besluit om te stoppen.

In het Tweede Kamerdebat reageerden verschillende partijen woedend op de gebeurtenissen van gisteren in de Eerste Kamer. Het Groningse SP-Kamerlid Beckerman zei dat ze er niet van heeft geslapen. “Groningen is jarenlang belazerd door de politiek. Nu kon het eindelijk gaan gebeuren, en dan is er weer uitstel.” GroenLinks-PvdA-Kamerlid Kröger noemde het onbestaanbaar om de onzekerheid voort te laten duren.

Van der Plas: geen seconde twijfel

Ook BBB en NSC in de Tweede Kamer kunnen zich niet voorstellen dat de gaskraan in Groningen toch nog niet helemaal dichtgaat.

BBB-leider Van der Plas zei vanochtend voor een nieuwe ronde van formatiegesprekken er geen seconde over te twijfelen dat de gaskraan op slot gaat. BBB, de grootste fractie in de Eerste Kamer, steunde gisteren de wens van de VVD in de senaat om de wet nog niet te behandelen.

‘Ze gaan zeker voor stemmen’

Van der Plas heeft inmiddels contact gehad met haar partijgenoten in de senaat. “En zij zijn 100 procent voor sluiting. Ik heb de zekerheid gekregen dat ze voor gaan stemmen.”

Ze snapt dat mensen in Groningen zich zorgen maken over het uitstel van de behandeling. Ook zij was naar eigen zeggen onaangenaam verrast door de gebeurtenissen van gisteren in de Eerste Kamer. “Zij maken hun eigen overwegingen; ik ben niet hun baas.”

NSC-leider Omtzigt zei vanochtend dat de Eerste Kamer natuurlijk onafhankelijk is, maar het uitstel heeft hem “hogelijk verbaasd”. Hij denkt dat dit ook niet veel goeds doet voor het vertrouwen van de Groningers in de overheid.

Omtzigt zei ook dat NSC, dat niet is vertegenwoordigd in de senaat, niet betrokken was bij het besluit. Hij benadrukte dat de “Tweede Kamer er alles aan heeft gedaan om de Groningers zekerheid te geven”.