In de top van de VVD-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen staan veel ervaren Haagse politici. Haagse bronnen bevestigen een bericht in De Telegraaf dat na lijsttrekker Dilan Yesilgöz de zittende Kamerleden Sophie Hermans en Bente Becker op de plaatsen twee en drie komen.

Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie) staat op vier en minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) op vijf.

De top-10 bestaat verder uit Kamerleden Ruben Brekelmans en Eelco Heinen, staatssecretaris Aukje de Vries van Toeslagen en Douane, Kamerlid en eerste ondervoorzitter van de Kamer Roelien Kamminga en minister Ingrid Paul voor Primair Onderwijs.

Eerder lieten al verschillende VVD-Kamerleden weten dat ze niet terugkeren. Onder hen is ook fiscaal woordvoerder Folkert idsinga. Die vertrok deze week met onmiddellijke ingang uit de Kamer.

Ook veel zittende bewindslieden komen niet op de lijst. Naast de vertrekkende partijleider Mark Rutte keert onder anderen ook Mark Harbers (nu minister van Infrastructuur) niet terug als Kamerlid.