De voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn (VVD), heeft spijt betuigd aan zijn ambtenaren en expliciet toegegeven dat hij zich het afgelopen jaar “te veel door zijn emoties heeft laten leiden”. In een interne e-mail, in handen van de NOS, zegt hij zich schuldig te hebben gemaakt aan “een niet-adequate bejegening”.

De NOS berichtte vorige week over klachten van medewerkers van de Eerste Kamer, die gingen over autoritair en onaangenaam gedrag van Bruijn. Die verklaarde daarop dat zijn stijl van leidinggeven “te veel micromanagement bevatte, waarbij ik medewerkers te veel heb aangesproken op werkomstandigheden in de vergaderzaal, de kwaliteit van memo’s en het nakomen van werktijden”.

Verkeerd

In de e-mail van afgelopen maandag aan medewerkers reflecteert Bruijn meer op zijn eigen gedrag: “In mijn gedrag heb ik mij af en toe te veel door mijn emoties laten leiden. Dat resulteerde in een niet-adequate bejegening. De stevigheid die je als voorzitter nodig hebt kan zich soms tegen je keren als je die verkeerd inzet of daarin doorschiet.”

Hij gaat externe begeleiding zoeken voor een “verbetertraject”, zo staat in de interne e-mail. En hij vertrouwt erop dat dat succesvol zal zijn.

De VVD’er zei vorige week al te betreuren wat er is gebeurd en dat hij hiervoor “volledige verantwoordelijkheid” wil nemen. Tegenover zijn medewerkers zegt hij ook spijt te hebben.

Lees hier de tekst van de interne e-mail:

Volgende week dinsdag kiest de Eerste Kamer een nieuwe voorzitter. Bruijn heeft al gezegd dat hij opnieuw voorzitter wil worden, maar vandaag moet duidelijk worden of hij zich kandidaat stelt. Om 12.00 uur sluit de termijn voor belangstellenden voor deze functie. Dan wordt ook duidelijk of BBB, die de grootste partij in de Eerste Kamer is geworden, een kandidaat levert. De verwachting is ook dat de gezamenlijke fractie van GroenLinks en PvdA iemand naar voren zal schuiven.