Het demissionaire kabinet is niet van plan om de energietoeslag van 1300 euro nog een keer uit te keren aan mensen met een inkomen rond het sociaal minimum. Dat melden ingewijden in Den Haag. Ook een verhoging van de zorgtoeslag, waar eerder nog wel rekening mee werd gehouden, is niet opgenomen in de Rijksbegroting voor volgend jaar.

De energietoeslag voor de mensen met de laagste inkomens was een van de maatregelen om de hoge energierekeningen te compenseren. Het was al de bedoeling dat de regeling volgend jaar zou aflopen, maar gedacht werd dat het kabinet die misschien alsnog met een jaar zou verlengen.

Twee weken geleden waarschuwde het kabinet dat het aantal mensen in armoede kan toenemen tot zo’n 1 miljoen mensen. Minister Kaag van Financiën zei gisteravond, nadat er een akkoord over de begroting was bereikt, dat het kabinet het niet zo ver wil laten komen. “Dat was een theorie die ervan uitging dat we niets doen, maar we doen wel iets.”

Het is al duidelijk dat het kabinet 2 miljard euro wil uittrekken voor koopkrachtmaatregelen. Maar welke maatregelen er precies genomen worden, is nog niet bekend. Het verlengen van de energietoeslagregeling zit er dus niet bij, en naar verluidt zal ook de zorgtoeslag niet worden verhoogd.