Verkenner Ronald Plasterk heeft meer tijd nodig om advies te kunnen uitbrengen aan de Tweede Kamer over de kabinetsformatie. Hij hoopte dat komende dinsdag (5 december) te kunnen doen, nu wordt dat de week van 11 december.

Deze week voerde hij gesprekken met veertien partijleiders. PVV-leider Geert Wilders, die de grootste werd, wil graag beginnen met onderhandelen over een kabinet met daarin ook VVD, NSC en BBB. BBB voelt daar ook voor.

Maar het blijkt toch niet zo eenvoudig. De VVD wil wel onderhandelen maar geen zitting nemen in een kabinet. De partij wil “vanuit de Tweede Kamer steun geven aan een centrumrechts kabinet”, zo zei partijleider Dilan Yesilgöz.

Inventariseren

En Pieter Omtzigt van NSC wil eerst twee informateurs aanstellen die bij alle politieke partijen gaan inventariseren welke problemen zij opgelost willen zien en welke voorstellen zij gaan steunen. Ook wil hij precies van Wilders weten hoe die “verbindend” gaat optreden en welke delen van zijn verkiezingsprogramma’s hij terzijde zal leggen.

Van de grote partijen heeft GroenLinks-PvdA gezegd sowieso niet in een kabinet met de PVV te willen. De adviezen van andere partijen wisselen juist weer van onderhandelingen met of juist zonder PVV of GL-PvdA.

Volgens planning zou de nieuwe Tweede Kamer op 7 december debatteren over het verslag van Plasterk. Nu wordt dat een week later.