PVV-leider Wilders wil dat zijn partij samen met BBB, NSC, VVD om tafel gaat. Na zijn gesprek met verkenner Plasterk zei Wilders dat het dan niet hoeft te gaan over de vraag wat voor soort kabinet er precies moet komen en welke rol iedereen precies krijgt.

Volgens hem moeten er daarover nu geen taboes zijn: “Mijn voorkeur heeft een meerderheidskabinet, anderen willen misschien een minderheidskabinet. Ga met elkaar praten. Haal alle ballast van tafel, kijk of je programmatisch overeenstemming hebt en of je vertrouwen in elkaar hebt.”

Voor alle Nederlanders

De PVV-leider vindt samenwerking tussen PVV, BBB, NSC en VVD een “logische centrumrechtse combinatie”.

Hij benadrukte dat de PVV zich “stevig maar redelijk” zal opstellen en dat hij bereid is compromissen te sluiten. Op de vraag wat hij zegt over de zorgen van mensen die niet geloven dat hij er voor alle Nederlanders wil zijn, antwoordde de PVV-voorman dat niemand daaraan hoeft te twijfelen: “We gaan niemand het land uitzetten of wat dan ook. We zijn er voor iedereen: christenen, moslims en ongelovigen.”

Timmermans

Na Wilders praatte GroenLinks-PvdA-leider Timmermans met Plasterk. Hij herhaalde dat zijn partij in een coalitie niet zal samenwerken met de PVV. Volgens hem sluit die partij groepen Nederlanders uit en is dat in strijd met de Grondwet.

Hij voegde eraan toe dat hij nu niet aan zet is en dat Wilders als leider van de grootste fractie het initiatief moet hebben in de formatie.

Recht doen aan uitslag

Timmermans vindt de coalitie die Wilders’ voorkeur heeft “een duidelijke afspiegeling van het verkiezingsresultaat”. En volgens GroenLinks-PvdA hebben de kiezers er recht op dat alle partijen proberen recht te doen aan de uitslag van de verkiezingen.

Of andere partijen met de PVV willen samenwerken, is aan hen, vindt Timmermans: “Ik zie dat dat een hele moeilijke beslissing is en dat het zeker bij NSC en VVD tot discussie zal leiden.” Een kabinet over links onder leiding van Timmermans acht GroenLinks-PvdA “buitengewoon onwaarschijnlijk”.

VVD-leider Yesilgöz is nu bij Plasterk. Later vandaag ontvangt de verkenner ook NSC-voorman Omtzigt.