Veertien jaar geleden, in 2009, stuurde de in Limburg wonende Gom van Strien een sollicitatiebrief naar PVV-leider Wilders. Of hij voor de PVV in de Eerste Kamer kon komen, hij had een advertentie in de krant en op de website gezien. “Vanzelfspekend onderschrijf ik het gedachtengoed van de PVV”, herinnert Van Strien zich in een gesprek met de Limburgse omroep L1.

Hij was directeur geweest bij de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Daar had hij ook aan het hoofd gestaan van de afdeling die uitvindingen van medewerkers in de markt hielp zetten. Hij wilde zijn ervaring en deskundigheid in zetten bij de PVV. Twee jaar later, in 2011, deed de natuurkundige zijn entree in de Haagse politiek.

“Een erudiete man met een niet te groot politiek profiel”, zegt PVV-leider Wilders nu over zijn partijgenoot, die een week de tijd krijgt om bij alle partijen in de Tweede Kamer af te tasten welk kabinet hun voorkeur heeft.

Vriendelijk voor iedereen

Een echte PVV’er ook, blijkt deze week uit een interview van Omroep Venlo met de 73-jarige senator over de grote verkiezingsoverwinning van zijn partij. Hij is ervan overtuigd dat er wat verandert als de PVV in de regering komt. “Dat gaat u echt merken. Nederland komt op één.”

De mildere koers van zijn partijleider is Van Strien ook ingeslagen, zo lijkt. “We zijn heel vriendelijk voor iedereen”, zegt hij. “Als je niet met een Hamasvlag gaat zwaaien, is er geen reden om angstig te zijn.”

De in 1951 in Geertruidenberg geboren Strien studeerde natuurkunde in Nijmegen en bedrijfskunde in Enschede. Na zijn studie werkte hij eerst bij het Centraal Bureau voor de Statistiek en Rijkswaterstaat, stapte over naar de wetenschap en werd bij zijn vertrek benoemd tot ridder in de orde van Oranje-Nassau. Voor zijn PVV-senatorschap was hij twee jaar directeur van het TrekhaakCentrum.nl in Oosterhout.

Glasheldere standpunten

Zijn politieke loopbaan begon hij bij de VVD, waar hij van 1984 tot 1988 voorzitter was van de afdeling Alphen aan den Rijn. Na het vertrek van de rechts geörienteerde leider Frits Bolkestein en de komst van de wat linksere Hans Dijkstal keerde hij de VVD in 1999 de rug toe, om jaren later de overstap naar de PVV te maken.

Het zijn de “glasheldere standpunten”, die hem aanspreken. “Niet de omhaal van woorden om iets duidelijk te maken. Gewoon glashelder zeggen: dat doen we, en dat doen we dan ook”, licht hij bij L1 zijn keuze toe.

Volgens 1Limburg heeft hij in 2015 gezegd dat hij de Eerste Kamer een nepparlement vindt. Kort daarvoor had PVV-leider Wilders de Tweede Kamer ook een nepparlement genoemd. Vanmiddag ontkende de verkenner tegenover journalisten dat hij die uitspraak gedaan heeft, hij kan het zich in elk geval niet voorstellen.

Van Strien heeft een dochter en twee zoons, is getrouwd en woont in Arcen. Zijn hobbies zijn maritieme geschiedenis en genealogie, staat op de website van de Eerste Kamer. Hij heeft ook een 526 pagina’s tellend boek geschreven over zijn familiegeschiedenis.