Verkenner Van Strien begint zijn onderzoek naar mogelijk regeringscoalities morgen met gesprekken met PVV-leider Wilders, GroenLinks-PvdA-leider Timmermans, VVD-leider Yesilgöz en D66-voorman Jetten. Wilders is morgen aan het eind van de ochtend als eerste aan de beurt.

De komende dagen spreekt de verkenner, die al ruim 12 jaar PVV-senator is, met alle fractievoorzitters uit de Tweede Kamer om hun voorkeuren te inventariseren. De verwachting is dat Van Strien over ruim een week verslag uitbrengt aan de Kamer.

Van Strien werd dit weekend in een NRC-artikel in verband gebracht met fraude bij zijn voormalig werkgever. De beschuldigingen aan zijn adres zijn ongegrond, stelde hij in een persverklaring, waarin Van Strien ook zei gewoon aan de slag te gaan als verkenner. Een aantal politieke partijen liet desgevraagd aan de NOS weten daar geen bezwaar tegen te hebben.

De formatie bestaat uit drie aparte fases: de verkenningsfase, de informatiefase (het echte onderhandelen) en de formatiefase (ministers en staatssecretarissen zoeken). Elke fase wordt openbaar en met een verslag afgerond.

Voor de tweede fase worden op een gegeven moment informateurs aangewezen die met de partijen om tafel gaan die er mogelijk kunnen uitkomen. De Kamer heeft uitgesproken hier een beetje vaart in te willen houden.

Helemaal aan het eind van het proces, in de derde fase, komen er openbare gesprekken of hoorzittingen met kandidaat-ministers. Dat is althans als de coalitiepartijen het daarover eens worden. Want bijvoorbeeld de PVV is daar voor, maar de VVD tegen.

Zelf kijken welke coalities mogelijk zijn? Probeer het in de meerderhedenzoeker: