Bij de Tweede Kamerverkiezingen van vorige week heeft GroenLinks-PvdA-kandidaat Esmah Lahlah 217.789 voorkeurstemmen gehaald. Dat is van alle niet-lijsttrekkers verreweg het grootste aantal, blijkt uit de vandaag bekendgemaakte officiële verkiezingsuitslag.

Behalve Lahlah (de nummer 2 van de kandidatenlijst) kregen ook haar partijgenoten Jesse Klaver (3) en Lisa Westerveld (5) relatief veel kiezers achter zich. Die drie zijn van GroenLinks-huize: bij deze verkiezingen deden GroenLinks en PvdA voor het eerst met één lijst mee.

GroenLinks-PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans haalde 760.520 stemmen. Dat is zo’n 46 procent van het totale op zijn partij uitgebrachte aantal. Bij andere partijen ging het leeuwendeel van de stemmen juist naar de lijsttrekker.

Wilders ook relatief veel stemmen

PVV-lijsttrekker Geert Wilders kreeg 2.230.352 kiezers achter zich. Dat is niet alleen het grootste aantal van alle kandidaten. Hij is ook de lijsttrekker met de hoogste score “binnen de partij”: zo’n 91 procent van de PVV-kiezers stemde op Wilders. 85 procent van de VVD-kiezers koos voor lijsttrekker Dilan Yesilgöz en bij NSC stemde 90 procent op Pieter Omtzigt.

Er is één kandidaat die haar zetel in de Kamer echt te danken heeft aan voorkeurstemmen: op Danielle Hirsch (GroenLinks-PvdA) stemden ruim 25.000 mensen en dat was genoeg om de ‘voorkeursdrempel’ te halen. Alle andere kandidaten met voorkeurstemmen stonden zo hoog op de lijst dat ze ook zonder een hoge persoonlijke score in de Kamer zouden zijn gekomen.