Het demissionaire kabinet wil de uitkoopregeling voor piekbelasters van stikstof verlengen. Volgens de huidige regeling moeten boeren zich uiterlijk 5 april aanmelden, maar Haagse bronnen melden dat dit wordt opgerekt tot eind dit jaar.

Minister Van der Wal zei vandaag na de vergadering van het kabinet dat ze begin volgende week de Tweede Kamer zal informeren over de toekomst van de regeling. Ze wilde daarover weinig details kwijt, maar wees er wel op dat ze al eerder in de Tweede Kamer heeft gezegd dat boeren de tijd moeten krijgen voor een zorgvuldige afweging.

Het was ook al bekend dat het kabinet 1,5 miljard euro extra beschikbaar stelt voor bedrijven die willen stoppen.

120 procent van de waarde

Piekbelasters (bedrijven die veel stikstof uitstoten in of bij natuurgebieden) kunnen zich voor 120 procent van de waarde van hun bedrijf laten uitkopen.

Er komen ook regelingen voor boeren die hun stikstofuitstoot willen verminderen door hun bedrijf te verplaatsen of door te innoveren, maar die moeten nog worden uitgewerkt en staan nu nog niet open.

Voor de uitkoopregeling hebben zich tot nu toe 1250 ondernemers aangemeld. Enkele tientallen van hen hebben hun handtekening al gezet.