Europarlementariër Tom Berendsen wordt voor het CDA-lijsttrekker bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. Hij was door het partijbestuur voorgedragen en de verenigingsraad heeft er nu mee ingestemd.

De 40-jarige Berendsen zit sinds 2019 in het Europees Parlement. De vertrouwenscommissie noemt hem een verbinder met een breed netwerk die heeft laten zien dat hij goed in staat is “de vertaalslag te maken tussen de behoeften en belangen van Nederlanders en de complexe Brusselse besluitvorming en voorstellen vanuit het Europees Parlement”.

‘Onze manier van leven staat onder druk’

Berendsen zegt in een reactie op zijn benoeming dat Nederland en Europa voor grote uitdagingen staan, zoals de oorlog in Oekraïne en de gevolgen van klimaatverandering. Dat maakt volgens hem dat “onze manier van leven onder druk staat”.

Hij benadrukt dat eenheid belangrijk is op gebieden als energie, defensie en migratie. “Tegelijkertijd moet er meer ruimte zijn voor oplossingen vanuit lidstaten en regio’s: zij weten wat nodig is.”

De lijsttrekker van het CDA bij de Tweede Kamerverkiezingen, Henri Bontenbal, is blij met Berendsen. “Tom heeft zijn sporen verdiend in het EU-parlement en met Tom wil ik werken aan een EU die als waardengemeenschap bescherming biedt en zorgt dat we samen sterk staan in de wereld”.

Bij de vorige twee verkiezingen was Esther de Lange (48) de Europese lijsttrekker van het CDA. Zij zit sinds 2007 in het Europees Parlement, maar keert na de verkiezingen van juni volgend jaar niet terug.

Er was sprake van dat ze de overstap naar het demissionaire kabinet zou maken, maar daarover zegt ze op X, voorheen Twitter, dat ze dat niet gaat doen. Ze wenst Berendsen veel succes en zegt zich tot de verkiezingen te blijven inzetten voor Europa.