De partijcombinatie GroenLinks-PvdA heeft de Tilburgse wethouder Esmah Lahlah op plek 2 van de conceptkandidatenlijst voor de nieuwe Tweede Kamer gezet. Dat bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van RTL Nieuws. Lahlah staat daarmee direct achter lijsttrekker Frans Timmermans.

Lahlah komt uit Helmond en werd in 2018 partijloos wethouder in Tilburg. Ze sloot zich in 2022 aan bij GroenLinks. Als fractievoorzitter behaalde ze bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar een grote winst voor de partij.

Ze kreeg ook landelijke bekendheid toen ze in 2021 als wethouder een maand van een bijstandsuitkering leefde om te ervaren hoe dat is.

Top-5

Lahlah komt hoger op de lijst te staan dan de huidige partijleider van GroenLinks Jesse Klaver. Hij komt hoogstwaarschijnlijk op nummer 3 te staan. In de top-5 staan ook het huidige PvdA-Kamerlid Kati Piri en GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld.

De conceptkandidatenlijst van de nieuwe partijcombinatie wordt morgen officieel gepresenteerd. In de top-10 staat als ook oud-vakbondsvrouw Mari√ętte Patijn, die jarenlang bestuurder was bij vakbond FNV.

Verlaten

De huidige Kamerleden van GroenLinks en de PvdA komen allemaal op de kandidatenlijst te staan, behalve Attje Kuiken en Henk Nijboer van de PvdA en Corinne Ellemeet van GroenLinks. Zij hebben in de zomer aangegeven dat ze de Tweede Kamer zullen verlaten.

De combinatie GroenLinks-PvdA staat volgens de laatste Peilingwijzer op 22 tot 26 virtuele zetels in de Tweede Kamer. De verkiezingen zijn op 22 november.

Politiek verslaggever Wilco Boom: ‘Verrassende buitenstaander’

“GroenLinks-PvdA heeft met Esmee Lahlah een verrassende buitenstaander op nummer 2 gezet. Na de keuze voor de ervaren rot Frans Timmermans (PvdA) als lijsttrekker moest de nummer 2 een vrouw van GroenLinks zijn en aanzienlijk jonger dan Timmermans. Hij is 62, zij 43. Met de keuze voor Lahlah willen de partijen ook laten zien dat zij diversiteit belangrijk vinden. Lahlahs vader komt uit Marokko en zelf draagt ze een hoofddoek.

In het GroenLinks-magazine De Linker Wang omschreef ze zichzelf eerder dit jaar als volgt: vrouw, moslima, moeder, hoofddoekdraagster, zuster, dochter, slachtoffer, etnisch profiel, buitenbeentje, collega, concurrent, buitenlander. Ik ben het allemaal, geen zeven maar twaalf vinkjes.”