Politicus Thierry Baudet is voor aanvang van een lezing op de Universiteit Gent op zijn hoofd geslagen door een man, die daarna is opgepakt. De Vlaamse omroep VRT schrijft dat de dader Baudet heeft geslagen met een opvouwbare paraplu.

Vlaams Belang-politicus Filip Dewinter was bij het incident. Op een video die hij heeft gedeeld op X is te zien dat de FVD-leider door een voorwerp wordt geraakt op het moment dat hij het gebouw van de universiteit binnenloopt.

De dader zou ook een antifascistische boodschap hebben geroepen. Volgens VRT-journalist Ward Schouppe, die bij het incident was, riep de man “Nee tegen fascisme, nee tegen Poetinisme.”

Baudet heeft zich in het verleden regelmatig pro-Russisch uitgelaten, onder andere over het onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17. Vlak voor de inval van Rusland in Oekraïne noemde Baudet Poetin “de leider van conservatief Europa. Prachtige vent.”

Lezing doorgegaan

Tegen de NOS zegt Schouppe dat er veel journalisten en politieagenten bij de universiteit waren op het moment dat Baudet arriveerde. Een uur daarvoor protesteerden in het centrum van Gent, niet ver van de universiteit, ongeveer twintig mensen tegen de komst van de politicus. Volgens Schouppe hadden zij een Oekraïense vlag bij zich.

Schouppe vertelt dat Baudet schreeuwde op het moment van de aanval, maar dat de klap zelf leek mee te vallen. “Hij liep me voorbij met zijn hand op zijn hoofd, maar voor zover ik kon zien was hij niet gewond.”

De lezing kon vervolgens doorgaan, iets na de geplande begintijd van 20.00 uur. Volgens de VRT hadden ongeveer 300 mensen een kaartje.

Voorafgaand aan het bezoek van Baudet aan de Gentse universiteit was er al gedoe over de lezing, die was georganiseerd door de conservatieve studentenvereniging KVHV. De universiteit zag de lezing liever niet doorgaan vanwege incidenten met eerdere gastsprekers. Maar de Raad van State oordeelde dat de veiligheid wel gegarandeerd kon worden en dat de universiteit haar voorzieningen ter beschikking moest stellen voor de lezing.