De Brabander Gerard van Hooft is alsnog tot lijsttrekker van 50Plus gekozen. Hij kreeg 51 procent van de stemmen. Bestuurskandidaat Ellen Verkoelen, gemeenteraadslid in Rotterdam, bleef steken op 48 procent. Vorige week werd Van Hooft, op verzoek van partijvoorzitter Jorien van den Herik, door de politie verwijderd van de ledenvergadering.

Het ledencongres van vorige week ontaardde in een chaos en werd voortijdig afgebroken, voordat het verkiezingsprogramma en de kieslijst waren vastgesteld. Van Hooft was tot twee keer toe door het bestuur geroyeerd als lid, wat beide keren is teruggedraaid, en kwam als ‘tegenkandidaat’ voor het lijsttrekkerschap opdagen.

‘Ongebruikelijke manier’

Vandaag ging de bijeenkomst digitaal verder en rolde Van Hooft dus alsnog als lijsttrekker uit de bus. Verkoelen komt niet op de kandidatenlijst te staan, die uiterlijk maandag moet worden ingediend bij de Kiesraad.

“Ik ben hier heel blij mee”, zegt Van Hooft tegen het ANP. Hij erkent dat hij op een “ongebruikelijke manier” is gekozen. “Ik hoop dat mensen zich achter de democratisch gekozen lijst gaan scharen”, zegt Van Hooft.

Er zijn al jaren interne ruzies bij 50Plus. De partij haalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 één zetel, maar na iets meer dan een maand verbrak Kamerlid Liane den Haan als onafhankelijke fractie verder.

Partijvoorzitter Van den Herik kondigde vorige week aan dat hij zijn functie neerlegt.