Het nieuw gekozen bestuur van de Partij voor de Dieren ziet op dit moment geen reden om een integriteitsonderzoek naar partijleider Esther Ouwehand te laten doen. Dat maakte bestuursvoorzitter Michiel Knol bekend op het drukbezochte ledencongres.

Knol gaf daarbij een duidelijk signaal af: “Wij hebben alle vertrouwen in Esther en de kandidaten op de lijst.” Knol vertelde dat de enige integriteitsklachten die tegen Ouwehand zijn ingediend van leden van het oude bestuur kwamen. Het oude bestuur heeft daar nooit opheldering over willen geven.

Het bestuur gaat ook voorlopig in tegen de wens van medeoprichter van de partij en fractievoorzitter in de Eerste Kamer Niko Koffeman. Die zei bij Nieuwsuur dat hij wil dat het onderzoek doorgaat.

Geen concrete aanwijzingen

Er zijn geen concrete aanwijzingen voor integriteitsschendingen, zegt Knol. Het bestuur, dat voor een half jaar is benoemd, sluit ook weer niet uit dat er nooit een onderzoek komt. Ze willen de stukken die het oude bestuur heeft overgedragen nog precies bestuderen.

Voorafgaand aan de verklaring van Knol stemden de leden al in meerderheid tegen een onmiddellijk integriteitsonderoek naar Esther Ouwehand. De helft van de leden was tegen, een kwart was voor.

Conflict over koers

Ouwehand raakte met het oude bestuur in conflict over de koers van de partij. Na een hoop gedoe en geruzie achter de schermen zette het oude bestuur haar als lijsttrekker aan de kant. Als reden werd gegeven dat er tegen Ouwehand integriteitsmeldingen waren gedaan.

Nadat Ouwehand een advocaat had ingeschakeld werd het besluit teruggedraaid en trad het bestuur af.

De discussie ging over de politieke rol en de toekomst van de partij. Ouwehand vond dat het bestuur de ontwikkeling van de partij tegenhield. Bijvoorbeeld door altijd aan te sturen op een rol in de oppositie in plaats van waar mogelijk mee te besturen, ook in de gemeenteraden.

Een grote groep fractievoorzitters uit gemeenteraden, provincies en waterschappen koos de kant van Ouwehand en zegde het vertrouwen in het partijbestuur op.

Discussie niet afgerond

Maar daarmee is de discussie in de achterban nog niet afgerond. Een deel van de leden vindt dat door meebesturen de partijbeginselen en het opkomen voor dieren kunnen verwateren. Het nieuwe bestuur moet de discussie de komende maanden in goede banen zien te leiden.

Vandaag kwamen veel meer leden op het partijcongres af dan normaal. Een groot deel van hen kwam uit solidariteit met Ouwehand en omdat zij zich zorgen maken over de eenheid binnen de partij, vertelden zij.

Het congres is te volgen via deze site en NPO Politiek.