Politieke partijen die een kant kiezen kiezen in dertig stellingen: vanochtend is de Stemwijzer weer online gekomen. Goed nieuws dus voor iedereen die nog niet weet welke vakje hij of zij op 22 november rood moet kleuren.

De dertig stellingen van de stemhulp zijn gekozen uit een lijst van 95. Ze zijn opgesteld op basis van onderwerpen uit (concept)verkiezingsprogramma’s. Ook is gekeken naar wat de afgelopen tijd in het nieuws was en wat kiezers aangeven belangrijk te vinden.

De stellingen zijn vervolgens voorgelegd aan partijen. Die hebben onder meer hun mening gegeven over het bevriezen van huren, een vuurwerkverbod, halvering van stikstofuitstoot, subsidie voor elektrische auto’s, gratis ov voor ouderen, vliegbelasting en een grotere EU.

Top-3

Invullers van de StemWijzer krijgen een top-3 te zien van partijen waarmee ze de meeste overeenkomsten hebben. Als meerdere partijen gelijk bovenaan eindigen, kan de gebruiker aanvullende stellingen invullen.

De StemWijzer van ProDemos is de eerste grote stemhulp die gelanceerd is voor de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november. Later volgen nog andere stemhulpen, zoals het Kieskompas.

Eerder presenteerde ProDemos al wel de StemmenTracker, waar mensen kunnen zien hoe partijen de afgelopen tijd over verschillende onderwerpen in de Tweede Kamer hebben gestemd. Rond de vorige Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021 werd de StemWijzer miljoenen keren ingevuld.