Komende woensdag komt voor de laatste keer STAP-budget vrij voor scholing en cursussen. Net als bij de vorige ronde is er 10 miljoen euro beschikbaar voor door het ministerie van Onderwijs erkende opleidingen.

Per 1 januari houdt de regeling op te bestaan. Met het schrappen ervan bespaart het demissionaire kabinet zo’n 200 miljoen euro. STAP kwam in de plaats van het aftrekken van studiekosten van de belasting. Dat was minder toegankelijk voor mensen met een lager inkomen, omdat zij de kosten van de opleiding niet altijd zelf konden voorschieten.

Van de regeling werd veel gebruikgemaakt. Regelmatig ontstond er een enorme wachtrij als het loket om 10.00 uur openging en was binnen een paar uur het geld op. Opleiders en het UWV zijn het er niet mee eens dat de regeling wordt opgeheven.

Wandelcoaching

Maar het STAP-budget was ook veel negatief in het nieuws. Zo werd de regeling misbruikt door opleiders die cursussen aanboden over bijvoorbeeld snel rijk worden en wandelcoaching. Ook gooiden aanbieders hun lesgeld flink omhoog nadat het STAP-budget was ingevoerd.

Van het gereserveerde STAP-geld is nog 73 miljoen euro over. Begin 2024 maakt het kabinet bekend hoe dat geld besteed gaat worden.