Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu legt haar functie neer. Ze gaat terug naar Corendon, het bedrijf van haar broer. Dat bedrijf verliet ze begin 2022 om voor D66 staatssecretaris Cultuur en Media te worden.

Uslu stopt morgen als staatssecretaris en gaat op 11 december aan de slag als CEO van het familiebedrijf. Ze schrijft in een brief dat ze dat besluit “niet lichtzinnig” heeft genomen. “Hoewel ik graag de rit met dit kabinet had afgemaakt, heeft Corendon een zeer dringend beroep op mij gedaan.”

De huidige CEO is vertrokken vanwege persoonlijke omstandigheden en Uslu zegt dat zij de verantwoordelijkheid voelt om hem te vervangen.

Demissionair premier Rutte reageert op X:

Uslu werd door D66 gevraagd als staatssecretaris van cultuur vanwege haar achtergrond als cultuurwetenschapper. Ze is aan de Universiteit van Amsterdam gepromoveerd als cultuurhistorica.

Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap neemt Uslu’s taken voorlopig over. Voor de resterende demissionaire periode van het kabinet-Rutte IV wordt een nieuwe staatssecretaris van D66 gezocht.