Er komt geen voorstel om alcohol te verbieden in de kantine van sportclubs. Dat zei staatssecretaris Maarten van Ooijen met zoveel woorden in de Tweede Kamer. Het plan stond op een groslijst met anti-alcoholmaatregelen die vorige week naar De Telegraaf lekte, maar die lijst is twee jaar oud en “geen wensenlijst van het kabinet”, zegt Van Ooijen.

De staatssecretaris was naar de Kamer geroepen door FvD-leider Thierry Baudet, die in het Vragenuur zei te vrezen voor “overregulering” door een overheid met “een tunnelvisie” die mensen hun biertje wil afnemen. “Dermate radicaal zijn ze.”

Op de gelekte lijst staan ook andere vergaande plannen om het alcoholgebruik te verminderen, zoals een verbod op de verkoop van wijn en speciaalbiertjes in de supermarkt en een forse accijns op alcohol. Maar Van Ooijen benadrukte meermaals dat het geen wensenlijst is van het kabinet “en al helemaal geen politiek besluit”. “Er lag geen voorstel en er ligt geen voorstel.”

Op de vraag vanuit de Kamer wat hij tegen “de gewone man” heeft, die na de wedstrijd in de voetbalkantine een biertje wil drinken, zei hij: “Niets, ik zou zeggen: geniet ervan.”

‘De lekker ligt op het kerkhof’

De staatssecretaris komt na de zomer met voorstellen om het alcoholgebruik te verminderen. Maar dat zullen geen radicale voorstellen zijn die niet op steun in het kabinet en de Tweede Kamer kunnen rekenen, liet hij weten. In plaats van allerlei verboden op te leggen, wil hij liever positief gedrag stimuleren.

Hij zei zich mateloos te ergeren aan het lekken van een groslijst door iemand die daar “kennelijk belang bij heeft”. “Maar zoals altijd met dit soort dingen: de lekker ligt op het kerkhof.”