Bedrijf Relief Goods Alliance (RGA) van Sywert van Lienden wordt voor de rechter gedaagd door de Nederlandse Staat. De civiele procedure richt zich op de omstreden mondkapjesdeal die het bedrijf heeft gesloten met het ministerie voor Volksgezondheid tijdens de coronapandemie.

Het besluit is genomen op advies van de landsadvocaat, schrijft demissionair minister Helder voor Langdurige Zorg in een Kamerbrief. “In verband met het procesbelang van de Staat kan ik niet ingaan op de inhoud van deze dagvaarding.”

Het Openbaar Ministerie is eerder een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de mondkapjesdeal. De procedure die door de Staat wordt aangespannen staat daar los van.

Dertig miljoen winst

Van Lienden sloot aan het begin van de coronacrisis een deal van 100 miljoen euro met de overheid voor het leveren van mondkapjes. Hij beloofde dat kosteloos te doen, maar hij en twee zakenpartners richtten kort na het sluiten van de deal een bedrijf op waarmee ze wel degelijk winst maakten. Volgens het OM gaat het om zo’n 30 miljoen euro.