De Eerste Kamer zal de spreidingswet behandelen. Een deel van de senaat wilde het voorstel ‘controversieel’ verklaren, wat betekent dat de Eerste Kamer pas over het voorstel zou praten als er een nieuw kabinet is. Maar in een hoofdelijke stemming stemden 54 senatoren tegen controversieel verklaren en 21 voor.

De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel al plenair behandeld, ook toen het kabinet demissionair was. Het werd op 10 oktober aangenomen met 81 stemmen voor en 66 tegen. Onder de tegenstemmers was ook de VVD, de partij van demissionair staatssecretaris Van der Burg, die inmiddels wegens ziekte tijdelijk is vervangen door zijn collega Van der Maat.

Gemeenten kunnen worden gedwongen

Kern van de wet is dat gemeenten in het uiterste geval gedwongen kunnen worden om mee te werken aan opvang van asielzoekers, waardoor die evenwichtiger worden gespreid over het land. Over de wet was en is veel gediscussieerd. Tegenstanders zeggen onder meer dat de gemeentelijke autonomie erdoor wordt aangetast.

Bij de stemming in de Tweede Kamer werd ook een amendement van de SP aangenomen, waardoor bij de verdeling van asielzoekers over het land ook de financiële situatie van een gemeente gaat meespelen. Daardoor ging de SP akkoord met de wet en uiteindelijk ook een meerderheid van de Tweede Kamer.