De SP-leden hebben opnieuw Lilian Marijnissen gekozen tot lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen. Op de Partijraad in Amersfoort stemde 94 procent van de leden voor de huidige partijleider.

Het partijbestuur heeft na de val van het vierde kabinet-Rutte Marijnissen gevraagd om zich weer kandidaat te stellen en ze heeft ja gezegd. In haar toespraak benadrukt ze dat haar partij zich wil inzetten voor mensen en “niet de markt”.

Ze zegt dat er na 13 jaar premierschap van Mark Rutte sprake is van “Amerikaanse toestanden”. Ze wil dat haar partij zich blijft inzetten voor betere zorg en hogere salarissen van onder meer zorgpersoneel en leraren. Ook vindt ze dat Nederlandse energiebedrijven genationaliseerd moeten worden.

Geen verkiezingsoverwinning

Marijnissen volgde in december 2017, zo’n 5,5 jaar geleden, Emile Roemer op. Maar tot nu toe is het haar niet gelukt om een verkiezingsoverwinning binnen te halen: niet bij de Eerste Kamerverkiezingen en daarvoor de Provinciale Statenverkiezingen, de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar en de Europese Parlementsverkiezingen in 2019.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 verloor de SP vijf zetels, de partij heeft er nu negen. In de Peilingwijzer, een gewogen gemiddelde van alle opiniepeilingen, ziet het er ook niet rooskleurig uit met 7 geschatte zetels.

De Tweede Kamerverkiezingen zijn op 22 november.