SP-Tweede Kamerlid Peter Kwint stelt zich bij de komende verkiezingen niet opnieuw verkiesbaar. Kwint zit sinds 2017 in de Kamer en is woordvoerder onderwijs, jeugdzorg en cultuur en media. De afgelopen jaren was hij lid van de parlementaire enquêtecommissie naar de aardgaswinning.

De 38-jarige Kwint zegt dat er geen ruzie of ander drama aan zijn vertrek ten grondslag ligt. “Maar ik heb het gevoel dat anderen de volgende periode hier beter kunnen zitten.”

De SP’er met het informele voorkomen schrijft dat hij meer tijd wil doorbrengen met zijn vrouw en dochters, maar zegt ook dat ‘Den Haag’ hem steeds meer is gaan tegenstaan. Volgens Kwint lukt het de Kamer en het kabinet “steeds minder goed om de noden van mensen te adresseren en daadwerkelijk verbeteringen voor mensen af te dwingen”.

Glijbaan van groeiend cynisme

In zijn afscheidsbrief somt Kwint op wat er op zijn werkterrein allemaal niet in orde is. “Wanneer ik naar mijn eigen onderwerpen kijk dan kraakt de jeugdzorg uit haar voegen, is de jeugdbescherming niet eens bijna op orde, voorkomt een personeelstekort in de kinderopvang straks dat het gratis wordt, is het lerarentekort groter dan ooit en is een kwart van de kinderen die van de middelbare school af komen, functioneel laaggeletterd.”

De wetenschap dat geen van die zaken is opgelost, maakt zijn vertrek “alleen maar frustrerender”, schrijft het Kamerlid. Toch is dit wel het moment om te stoppen, vervolgt Kwint, omdat hij niet onderaan de glijbaan van groeiend cynisme wil belanden. “Dat gaat heel rap en vervolgens kun je niet meer tegen de glijbaan op klimmen en je vertrouwen herwinnen.”

Groningen-rapport

Hoe er in de Kamer is omgegaan met het Groningen-rapport is voor Kwint “een extra duw richting de uitgang” geweest, schrijft hij. De conclusie dat de overheid jarenlang heeft gefaald in het bieden van veiligheid voor Groningers, had moeten leiden tot de val van het kabinet, vindt het Kamerlid.

Kwint zit nog tot de verkiezingen in november in de Tweede Kamer. Wat hij daarna gaat doen, weet hij nog niet.

Kwint is niet het eerste SP-Kamerlid dat aankondigt niet door te willen. Maarten Hijink stopte in april, Renske Leijten in juli en gisteren zei Mahir Alkaya dat hij niet opnieuw op de kieslijst wil. Lilian Marijnissen gaat wel door als lijsttrekker.