Mark Rutte stapt uit de politiek. In zijn verklaring voorafgaand aan het debat over de val van zijn vierde kabinet zei hij dat hij niet opnieuw lijsttrekker wordt van de VVD. Hij wil voorlopig nog wel aanblijven als demissionair premier.

“Er is de afgelopen dagen gespeculeerd over wat mij zou motiveren. Het enige antwoord is: Nederland”, zei Rutte. “Mijn positie daaraan is volstrekt ondergeschikt. Zondag heb ik besloten dat ik niet beschikbaar ben als lijsttrekker voor de VVD bij de komende verkiezingen.”

Na zijn verklaring stond Rutte de pers te woord en zei hij “gemengde gevoelens” te hebben. “Dit gaat niet helemaal zonder emotie”, zei de demissionair premier. “Maar het voelt ook goed om het stokje door te geven.” Rutte is bijna 13 jaar premier van Nederland en 17 jaar politiek leider van de VVD.

Direct na het debat lichtte Rutte zijn beslissing toe voor de pers:

Ergens na 11.00 uur begint het debat, dat zal gaan over de vraag waarom het kabinet is gevallen. Ook zal besproken worden hoe het de komende tijd verder moet.

Het kabinet viel vrijdagavond over het migratiebeleid. Na een maandenlange discussie over maatregelen om de asielinstroom te beperken concludeerden de vier coalitiepartijen dat ze er samen niet uit gingen komen. Vooral Ruttes VVD en de kleinste regeringspartij ChristenUnie stonden daarbij lijnrecht tegenover elkaar.