Nederland heeft zich onthouden van de stemming over de VN-resolutie over een humanitair staakt-het-vuren omdat Israël het recht moet behouden om zich te verdedigen tegen terrorisme. Dat zei demissionair premier Rutte tegen de NOS.

“Er zaten heel veel goede dingen in die VN-resolutie. Maar ik zeg daar wel bij: als Israël de dreiging niet wegneemt, dan is dat het einde van Israël”, zei Rutte na een radio-optreden in Den Haag.

Nederland was een van de 45 landen die zich van stemming onthielden. De motie van Jordanië voor een staakt-het-vuren om humanitaire hulp mogelijk te maken werd aangenomen met 120 stemmen voor en 14 tegen.

Demissionair premier Rutte licht na afloop van een radiogesprek in Den Haag toe waarom Nederland zich bij de VN onthield van stemming:

Op de Nederlandse onthouding kwam veel kritiek, onder meer vanuit hulporganisatie Save the Children. Ook een aantal linkse politici reageert verontwaardigd. SP-leider Marijnissen verwijt het Nederlandse kabinet “lafheid”. GroenLinks-leider Klaver vindt dat de regering zich over het besluit moet verantwoorden.

Rutte laat weten dat hij dit weekend nog wil bellen met zijn collega Netanyahu in Israël en hem dan vragen om twee dingen te doen: veel meer humanitaire hulp doorlaten via de doorgang bij de Egyptische grens en ervoor zorgen dat de aanslagen door kolonisten tegen Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever stoppen. “Dat zijn twee dingen die Israël onmiddellijk kan doen.”