Familieleden van Israëliërs die door Hamas zijn ontvoerd of vermoord, hebben vanochtend in Den Haag ontbeten met demissionair premier Rutte. Hij ontving hen op zijn ministerie.

Voorzitter Den Hoed van het Familieforum voor Gijzelaars en Vermisten sprak van een warm en emotioneel gesprek. Volgens hem beloofde Rutte zijn gesprekspartners dat hij zich zal blijven inzetten voor de vermisten, niet alleen namens Nederland, maar ook in Europees verband. “Dat de gijzelaars moeten terugkomen, heeft zijn hoogste prioriteit”, zei Den Hoed.

“Het zijn mensen die uit hun huis zijn gehaald door een terreurbeweging. Die moeten terugkomen. Dat is het houvast dat we hebben, zonder enige garantie”, vulde Den Hoed aan.

Persoonlijke verhalen

“Wij zijn hier om een gezicht te geven aan het persoonlijke lot”, zei een van de vijf familieleden die bij het gesprek waren. Onder hen waren niet alleen Nederlanders. Ieder van de familieleden vertelde zijn persoonlijke verhaal.

Een van hen had het over een om het leven gekomen neef, die vandaag een feest had georganiseerd waar hij als dj zou optreden. “Op zijn computer stond een uitnodiging voor het feest van vandaag. En hij is vermoord.”