“Ineens schoot de overtuiging in mijn hoofd”, “soms moet je je hart en buik volgen” en “het was een epifaan moment”.

Demissionair premier Rutte weet op zijn laatste persconferentie voor de zomervakantie zijn toehoorders te verbazen met zijn inkijkje in wat er vooraf ging aan zijn maandag aangekondigde besluit om na zeventien jaar de Haagse politiek te verlaten.

Het was zondagochtend “ergens rond elf uur” en Rutte zat met twee vrienden koffie te drinken. Een van die twee wist volgens de VVD-leider niet eens dat het vierde kabinet van zijn vriend vrijdagavond gevallen was.

Buik

Toen kwam dus dat ‘epifane’ moment, in het woordenboek omschreven als ‘plotselinge, verwarrende openbaring’. Het is een christelijk begrip, maar wordt in een niet-godsdienstige betekenis ook in de moderne literatuur gebruikt. “Ik had opeens zoiets: ik ga stoppen en dat heb ik in gang gezet”, legt Rutte uit. Achter zijn besluit zitten volgens hem geen diepere rationele gedachten. “Soms moet je je hart en buik volgen. Als je dat probeert te rationaliseren… Het voelt goed.”

Kijk hier hoe Rutte praat over zijn besluit de Haagse politiek te verlaten

De aankondiging van zijn vertrek, maandag vlak voor het begin van het debat over de val van zijn kabinet, kwam voor bijna de hele Tweede Kamer, Ruttes eigen kabinet en de parlementaire pers als een complete verrassing. Rutte zei dat er was gespeculeerd dat hij het kabinet had laten vallen om bij de volgende verkiezingen weer lijsttrekker te kunnen worden.

“Mijn positie daaraan is volstrekt ondergeschikt. Zondag heb ik besloten dat ik niet beschikbaar ben als lijsttrekker voor de VVD bij de komende verkiezingen.”

Kijk hier hoe Rutte zijn besluit maandag bekend maakte

Dat er enige verbazing is over de “ingeving” die Rutte zondagochtend bij het kopje koffie had, neemt de vertrekkende VVD-politicus voor lief. “Ja, ineens schoot de overtuiging in mijn hoofd. Ik ben ook maar een raar mannetje.” Hij adviseert zijn gekozen aanpak. “Laat het nu toe. Sta open voor een ingeving.”

Vrouw

Rutte zal tot er een nieuw kabinet is nog demissionair premier blijven. Tot 18 augustus is er geen ministerraad en gaan veel politici op vakantie.

De VVD wijst volgende week nog wel een opvolger aan voor de opgestapte minister Wiersma van Onderwijs. “Het wordt wel een vrouw”, zegt Rutte met trots in zijn stem. Dan is namelijk meer dan de helft van zijn demissionaire kabinet vrouw.