Bijna 70.000 mensen hebben zich gemeld als mogelijke gedupeerden van het toeslagenschandaal. Het gaat om precies te zijn om 68.376 mensen die hebben aangeklopt voor de deadline was verstreken, aldus het ministerie van Financiën.

Uiterlijk de laatste dag van vorig jaar mochten gedupeerden zich melden, hoewel er op 1 en 2 januari ook nog coulant werd gekeken naar meldingen vanwege de feestdagen.

Een meerderheid van de Tweede Kamer vroeg nog om het loket langer open te houden, maar dat was volgens staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen) geen optie. Volgens haar zou de uitvoering van de hersteloperatie verder in de knel komen en andere ouders langer moeten wachten.

Mensen van wie uit een eerste ‘lichte’ toets blijkt dat zij daadwerkelijk gedupeerd zijn, komen in aanmerking voor 30.000 euro compensatie. Van de gemelde ouders heeft 95 procent al zo’n toets doorlopen. Momenteel zijn 33.225 ouders erkend gedupeerde. Zij hebben dus in elk geval al de 30.000 euro gekregen en krijgen hulp met onder meer uitstaande schulden.

Na de eerste toets, kunnen ouders een uitgebreidere ‘integrale beoordeling’ krijgen. Ruim de helft van de gemelde ouders heeft dat traject doorlopen. Uit dat traject kan blijken dat een ouder recht heeft op meer geld.