Renske Leijten, prominent Kamerlid voor de SP, stopt met haar parlementaire werk. Dat heeft ze aangekondigd op de partijraad van de SP, meldt de partij. Leijten zat bijna 17 jaar voor de SP in de Tweede Kamer.

“Het is voor mij nu tijd om uit de Haagse bubbel te stappen en me op een andere manier bezig te houden met onze democratie. Het is tijd om de echte samenleving weer op te zoeken en daar mensen te gaan organiseren”, schrijft ze in een toelichting. De SP kent een lange traditie van buitenparlementaire acties.

Leijten (44) voerde in de Tweede Kamer onder meer het woord over zorg, maar werd vooral bekend als een van de blootleggers van het toeslagenschandaal, samen met Pieter Omtzigt en Denk-Kamerlid Farid Azarkan.

Ze is zeer kritisch over de manier waarop het kabinet de afhandeling van de affaire ter hand heeft genomen. Dat duurt veel te lang, waardoor mensen die ten onrechte als fraudeur zijn aangemerkt nog steeds niet voldoende gecompenseerd zijn, vindt Leijten.

Voordat ze in 2006 gekozen werd in de Tweede Kamer, werkte ze als leraar Nederlands en was ze voorzitter van SP-jongerenorganisatie ROOD.

Komende dinsdag neemt Leijten afscheid van de Kamer. Een dag later wordt haar opvolger geïnstalleerd: Nicole Temmink. Zij is nu nog fractiemedewerker van de SP.

Partijleider Lilian Marijnissen is vol lof over de afscheidnemende Leijten: “Een echte stem van de mensen, altijd betrokken en bevlogen en voor iedereen benaderbaar. Renske laat zien hoe je in het parlement actief kunt zijn zonder parlementair te worden. Gelukkig blijft ze actief in de SP, maar we zullen haar in Den Haag ontzettend missen.”