Prem Radhakishun komt terug van zijn plan om de combinatie PvdA/GroenLinks te gaan leiden. De columnist en radio- en tv-maker meldde zich twee weken geleden als uitdager van Frans Timmermans. In zijn sollicitatiebrief schreef hij onder meer dat de PvdA geen oog meer heeft voor de uitwassen van het kapitalisme en dat GroenLinks geen aansprekend verhaal heeft.

Bij BNR zei Radhakishun dat hij zaterdag een gesprek met de selectiecommissie heeft gehad en dat die hem te verstaan heeft gegeven dat hij totaal niet aan het profiel voldoet. Daarna heeft hij besloten zich terug te trekken. “Als ik jullie niet kan overtuigen, dan stopt het”, heeft hij de commissie laten weten.

Radhakishun wilde naar eigen zeggen de menselijkheid terug in de sociaal-democratie. Hij weet nog niet op wie hij bij de Kamerverkiezingen gaat stemmen. Hij hoopt dat de nieuwe combinatie alsnog met “een goed verhaal komt en dat de mentaliteit verandert”. Bij BNR zei hij: “Als ik op een kapitalistische partij moet stemmen, stem ik liever op de VVD dan op een nep-kapitalist als de PvdA.”