Gom van Strien wordt de verkenner in de eerste fase van de kabinetsformatie. Hij is op dit moment Eerste Kamerlid van de PVV.

De verkenner zal op verzoek van de PVV en met instemming van de andere partijen gaan onderzoeken welke coalities er mogelijk zijn en waar de eerste gesprekken met de fractievoorzitters over moeten gaan. Kamervoorzitter Vera Bergkamp geeft op dit moment een persverklaring.

Eerder vanmorgen kondigde VVD-fractievoorzitter Dilan Yesilgöz aan dat haar partij niet in een kabinet zal stappen in verband met het zetelverlies. “Maar wij gaan wel een centrumrechts kabinet mogelijk maken. Constructieve voorstellen zullen we steunen, het is dus een vorm van gedogen.”

Verbijstering

Caroline van der Plas (BBB) zei verbijsterd te zijn door dit “voorbarige” besluit. CDA-fractievoorzitter Henri Bontenbal verwacht dat de formatie er niet makkelijker op wordt. PVV-leider Wilders noemde het later erg teleurstellend.

De formatie zal bestaan bestaat uit drie aparte fases: de verkenningsfase (die vandaag begint), de informatiefase (het echte onderhandelen) en de formatiefase (ministers en staatssecretarissen zoeken).