PVV-leider Geert Wilders wil het leger inzetten tegen de overlast door een groep asielzoekers uit het aanmeldcentrum in Ter Apel. Wilders noemde bij een bezoek aan het Groningse dorp de toenemende overlast “onverkropbaar”.

Het gaat, zo blijkt uit recente cijfers, om winkeldiefstal en vernielingen. “Het is met geen pen te beschrijven: de bedreigingen, intimidatie, vernielde bussen, masturbatie en inbraken”, zei Wilders tegen een grote groep bewoners uit het dorp.

Frustratie

De overlast van een onbekend aantal asielzoekers uit het aanmeldcentrum is al langer bekend. Het gaat vooral om asielzoekers die nauwelijks kans maken op een verblijfsvergunning, vaak uit Noord-Afrika. Ze worden mogelijk uitgezet en hun frustratie wordt uitgeleefd op bijvoorbeeld straatmeubilair of het busvervoer.

Staatssecretaris Eric van der Burg noemde de overlast enkele maanden geleden al “absoluut onaanvaardbaar”. Afgelopen zomer trok het kabinet 45 miljoen euro uit voor de aanpak van dit probleem, ook bedoeld tegen asieloverlast in andere gemeenten.

Straatcoaches

De gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, heeft extra politie ingezet en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft extra beveiligers ingehuurd. In november kwam het kabinet met een pilot van straatcoaches die voor rust moeten zorgen en dat project wordt verlengd.

PVV-leider Wilders vindt deze aanpak onvoldoende en roept het kabinet op om actie te ondernemen. “De veiligheid van de inwoners staat voorop. Het leger moet ingezet worden.” Hij pleit opnieuw voor een asielstop.

Wilders riep het kabinet eerder op het leger in te zetten: bij de coronarellen in 2021 en in 2008 tegen overlastgevende Marokkaanse Nederlanders.