Columnist en radio- en tv-maker Prem Radhakishun heeft zich gemeld als uitdager van Frans Timmermans. Hij wil lijsttrekker worden van de combinatie PvdA/GroenLinks, maar in zijn sollicitatiebrief haalt hij vooral uit naar de twee partijen. De PvdA heeft volgens hem geen oog meer voor de uitwassen van het kapitalisme en GroenLinks heeft geen aansprekend verhaal.

Het is nog lang niet zeker dat Radhakishun ook daadwerkelijk kandidaat wordt. Een speciale lijsttrekkerscommissie zal de kandidaten beoordelen op geschiktheid en integriteit. Ook moeten ze verklaringen ondertekenen dat ze de beginselen van de partij onderschrijven en naleven. Dat gaat Radhakishun niet doen.

“Het zal mij als ‘zondig mens’ nooit lukken om in een persoonlijk, politiek en bestuurlijk leven altijd alle beginselen zichtbaar na te leven”, schrijft hij. Ook is hij niet bereid een andere plek op de kandidatenlijst te accepteren. “Ik wil uitsluitend lijsttrekker worden.” Het premierschap is eveneens niet zijn ambitie.

PvdA zwijgt

Een woordvoerder van de PvdA wil niet bevestigen dat Radhakishun zich als lijstrekker heeft aangemeld. “Het is aan de leden zelf om bekend te maken of ze zich ergens voor kandideren of niet.” Op de eigen voorwaarden die Radhakishun stelt, gaat hij ook niet in, “vanwege de opgestelde procedure”.

In de tweede week van augustus moet duidelijk worden of Timmermans een uitdager krijgt. Dan heeft de kandidatencommissie de binnengekomen aanmeldingen beoordeeld. De combinatiepartij wil bij voorkeur een zogeheten ‘enkelvoudige voordracht’ doen, maar als zich voor 4 augustus meer geschikte kandidaten hebben gemeld, kan er een lijsttrekkersverkiezing volgen.

In 2000 zegde hij na zestien jaar zijn lidmaatschap van de PvdA op, uit frustratie over het beleid. In 2010 overwoog hij nog om te proberen lijsttrekker van de SP te worden. Hij zegt inmiddels weer lid te zijn van de PvdA.