De politie heeft vanochtend kandidaat-lijsttrekker Gerard van Hooft verwijderd van het partijcongres van 50Plus in Ede. Dat gebeurde op verzoek van partijvoorzitter Jorien van den Herik. Van Hooft en het bestuur van de partij liggen sinds enkele weken in de clinch.

Van Hooft is vanochtend naar buiten begeleid door agenten, maar niet gearresteerd. Volgens hem gebeurde dat “met geweld”. “Agenten hebben me tussen hun armen genomen en naar buiten gesleurd”, zegt hij tegen Omroep Brabant.

De politie zegt op X dat zij inderdaad een persoon hebben verwijderd uit het complex. Maar volgens heb was er “van geweld, zoals op sociale media wordt gesuggereerd, geenszins sprake. Enkel lichte dwang”. De politie schrijft verder op X dat ze daarna nog een melding kregen, over een tweede persoon die moest vertrekken. “Dat gebeurde vrijwillig en de organisatie heeft het congres daarna beëindigd.”

Lijsttrekker kiezen

Van Hooft stapte onlangs op als bestuurslid omdat hij het niet eens was met de benoeming van de nieuwe voorzitter, Jorien van den Herik. Ondanks zijn vertrek uit het bestuur, wilde hij graag lijsttrekker van de partij worden.

Tijdens het partijcongres in Ede zou vandaag de landelijke lijsttrekker gekozen worden. Van Hooft zegt dat het bestuur er “alles aan deed” om hem uit de vergadering te weren. Hij stelt dat volmachten van leden ongeldig werden verklaard en dat sommige leden de toegang tot het congres werd geweigerd.

Sterke meningen

Het rommelt bij 50Plus sinds Ellen Verkoelen begin deze maand werd voorgedragen als landelijke lijstrekker voor de verkiezingen van 22 november. Van Hooft wil ook lijsttrekker worden. Sindsdien zijn er twee kampen ontstaan binnen de partij. “We zijn oudere mensen met sterke meningen, maar uiteindelijk vinden we elkaar altijd”, zegt Van Hooft tegen de Omroep Brabant.

Vanwege het chaotische verloop is het congres vroegtijdig beëindigd, zegt oud-partijprominent Geert Dales op X. “Gesloten zonder verkiezingsprogramma en lijsttrekker”, schrijft Dales. Het bestuur van 50Plus heeft nog niet gereageerd op de verwijdering van Van Hooft en het verloop van het congres.