Geert Wilders noemde Ronald Plasterk tien jaar geleden nog de ‘minister van IJdelheid’, inmiddels roemt hij hem om zijn vrije, creatieve geest. Een creatieve geest zal hij als verkenner nodig hebben in deze week van de waarheid, want volgende week moet er een werkbaar voorstel liggen voor de formatie en vooralsnog lijkt de puzzel onlegbaar.

Hoewel Plasterk aanvankelijk niet voor de hand leek te liggen als verkenner, heeft hij misschien wel de kwaliteiten die nodig zijn om de politieke impasse te doorbreken en mogelijk zelfs het ijs te breken tussen met name Pieter Omtzigt en Geert Wilders, zegt onderzoeksjournalist Kim van Keken in deze podcast. Ze maakte voor Vrij Nederland een groot profiel over hem en vertelt hoe Plasterk het vak van ‘ijsbreken’ goed verstaat. Maar is hij ook een verbinder?

Reageren? Mail dedag@radio1.nl

Presentatie: Elisabeth Steinz

Redactie: Lieke Loman

Deze aflevering van De Dag kun je hier beluisteren. Bevalt het? Vergeet je dan niet te abonneren.

Onze podcasts:

De Dag: elke werkdag twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Met het Oog op Morgen: elke dag een overzicht van het nieuws, een blik in de ochtendkranten en het betere journalistieke interview.

Het Beste uit het Oog: iedere zaterdag selecteert de redactie van Met het Oog op Morgen de mooiste gesprekken van de afgelopen week.

De Stemming van Vullings en Van der Wulp: elke vrijdag een nieuwe aflevering waarin de politieke week wordt doorgenomen. Gemaakt door NOS en EenVandaag.

Lang verhaal kort: elke werkdag rond vijven één onderwerp, in 5 minuten. NOS op 3 vertelt je wat je moet weten over een actueel onderwerp om het nieuws erover beter te kunnen volgen.