Het Hoofd Voorlichting van de VVD, Kees Berghuis, biedt verontschuldigingen aan omdat hij gisteren de microfoon van een journalist afpakte en wegsmeet tijdens een interviewpoging. “Dat had ik niet moeten doen, excuses daarvoor”, twittert hij. De beelden van het communistische YouTube-kanaal Left Laser gaan nu op Twitter rond.

Te zien is dat een Left Laser-journalist VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans probeert te bevragen als zij het Tweede Kamergebouw verlaat. Hermans, in het bijzijn van voorlichter Berghuis, zegt herhaaldelijk geen antwoord te willen geven op zijn vragen en wanneer de journalist blijft aandringen, stapt ze in een auto.

Vervolgens is te zien hoe Berghuis wegloopt, met de journalist naast hem. Die zegt “De VVD is de partij van het respect?”, waarop Berghuis de microfoon hardhandig uit zijn hand grist en hem weggooit.

Hermans heeft ook gereageerd op de beelden, die vanmorgen werden geplaatst door het linkse kanaal. Zij twittert dat haar voorlichter de microfoon niet had moeten afpakken. Wel zegt ze dat ze de bejegening door Left Laser onprettig vindt, want “hun vragen zijn vaak suggestief en zelden inhoudelijk”.

Aangifte

Left Laser twittert op zijn beurt dat het kanaal aangifte gaat doen. “We trekken hier een grens, het mag geen gewoonte worden dat ‘liberalen’ onze microfoon afpakken. Van journalisten, ook als ze links zijn, blijf je af”, aldus Left Laser.

Ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) veroordeelt het gedrag van VVD-perschef Berghuis, voorheen chef van de politieke redactie van RTL. “Dit gedrag kan niet, zeker niet als het komt van een politieke partij die zegt persvrijheid en persveiligheid hoog in het vaandel te hebben staan.”

Eerder incident Left Laser

In mei was er een soortgelijk incident met dezelfde journalist. Toen trok de directeur van het Amsterdamse debatcentrum De Balie, Youri Albrecht, ook hardhandig de microfoon uit zijn handen. Albrecht bood daarvoor later zijn excuses aan.

De NOS heeft Berghuis om een reactie gevraagd op het incident van gisteren, maar hij was niet bereikbaar voor commentaar.