Voormalig staatssecretaris en Tweede Kamerlid Mona Keijzer heeft haar lidmaatschap van het CDA opgezegd, bevestigt een CDA-woordvoerder na berichtgeving van RTL Nieuws.

Een eventueel lijsttrekkerschap van de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls was de druppel voor Keijzer, meldt RTL Nieuws. Ze zou daarop kritiek hebben geuit tegenover CDA-voorzitter Hans Huibers, maar die zou haar mening aan de kant hebben geschoven. Ook CDA-minister Hugo de Jonge, met wie Keijzer een moeizame relatie heeft, zou zich sterk maken voor de kandidatuur van Bruls.

Kritiek op coronabeleid

Keijzer kwam na de verkiezingen van 2017 met ruim 165.000 voorkeursstemmen als tweede binnen haar partij in de Kamer en werd staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat in kabinet-Rutte III. In 2021 werd ze door Rutte uit het kabinet gezet omdat ze zich in het openbaar kritisch had uitgelaten over het coronabeleid, de portefeuille van minister De Jonge.

Voordat Keijzer de landelijke politiek inging was ze onder meer wethouder van Purmerend. In 2012 deed ze voor het eerst een gooi naar het lijsttrekkerschap bij de Tweede Kamerverkiezingen. Die verloor ze toen van Sybrand Buma. In 2020 probeerde ze het opnieuw, maar toen legde ze het af tegen Pieter Omtzigt en Hugo de Jonge.

De laatste werd uiteindelijk gekozen, maar trad niet aan als partijleider. Daarvoor schoof de partij Wopke Hoekstra naar voren, die bij de komende verkiezingen niet meer beschikbaar is.