Partijleider Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren treedt tijdelijk terug. Ze wil geen partijleider zijn zolang er nog onduidelijkheid is over de integriteitsmeldingen die over haar zijn binnengekomen. Ze blijft wel lijsttrekker, maar legt taken die daarbij horen, zoals campagne voeren, neer.

Dat heeft zij bekendgemaakt op het ledencongres in Den Bosch. Ouwehand: “Het goede nieuws is dat ik er heel veel vertrouwen in heb dat het op heel korte termijn opgehelderd kan worden.”

‘Nee!’, riepen de leden geschokt nadat Ouwehand het nieuws bekendmaakte:

Het nieuwe bestuur, dat voor een half jaar is benoemd, zei op het congres dat er geen concrete aanwijzingen zijn voor integriteitsschendingen, maar sloot een extern onderzoek toch ook niet uit. De bestuursleden willen de stukken die het oude bestuur heeft overgedragen nog precies bestuderen.

Ouwehand: “Ik weet nog steeds niet wat die meldingen precies waren en het huidige bestuur ook niet. Het is ons helaas niet gelukt om vandaag klare wijn te schenken. Dat is naar voor mij, maar ook voor jullie.”

Onschuld

Voorzitter Michiel Knol van het nieuwe bestuur zegt: “We gaan uit van Esthers onschuld, maar we hebben nog niet alle informatie boven water gekregen. Het vorige bestuur heeft ons niet op de hoogte gebracht. We respecteren Esthers besluit.”

Eerder op de dag stemden de leden met een overweldigende meerderheid van 96,3 procent voor partijleider Esther Ouwehand als lijsttrekker. Er stemden zo’n 1600 leden. Knol hoopt dat de leden begrip hebben voor de situatie: “We willen niets liever dan dat zij onze lijsttrekker is. We vragen om jullie geduld.”