Esther Ouwehand wordt toch niet opnieuw voorgedragen als lijsttrekker van de Partij voor de Dieren. Het partijbestuur zegt dat er “signalen en informatie” zijn binnengekomen “die wijzen op schendingen van integriteit” door de huidige fractievoorzitter.

De partij laat extern een onafhankelijk onderzoek doen naar de meldingen “met heel duidelijke informatie” die vorige maand zijn binnengekomen. Over de aard van de mogelijke schendingen zegt het bestuur niets. Het bestuur kondigde in juli nog aan dat het Ouwehand zou voorgedragen als kandidaat-lijsttrekker.

In een toelichting spreekt partijvoorzitter Ruud van der Velden van “een hele bittere pil”. Hij noemt het besluit om Ouwehand toch niet voor te dragen “weloverwogen” en zegt dat het niet integer zou zijn geweest als het bestuur haar had voorgedragen met de kennis die het nu heeft.

Of Ouwehand wel doorgaat als Tweede Kamerlid en fractievoorzitter, is onbekend.

Nieuwe kandidaat

Esther Ouwehand (47) zit sinds 2006 in de Tweede Kamer. In 2019 volgde ze Marianne Thieme op als partijleider. In oktober vorig jaar legde Ouwehand haar taken tijdelijk neer omdat ze overbelast was. In februari keerde ze weer terug in de Kamer.

Tijdens de afwezigheid van Ouwehand was Christine Teunissen tijdelijk fractievoorzitter. Teunissen was bij de vorige verkiezingen in 2021 de nummer 2 op de lijst.

De kandidatencommissie van de Partij voor de Dieren selecteert volgende week een nieuwe kandidaat-lijsttrekker. Het partijcongres, waarop onder meer de kandidatenlijst wordt voorgelegd aan de leden, is op 24 september.