Iets meer dan een maand voor de Tweede Kamerverkiezingen gaat de oorlog tussen Hamas en Israël langzamerhand meer een rol spelen in de campagne. Zo wijdde lijsttrekker Rob Jetten er vandaag op het D66-verkiezingscongres het begin van zijn speech aan en zijn VVD-collega Dilan Yesilgöz ging ook in op de kwestie bij de campagneaftrap van haar partij.

Jetten benadrukte in zijn toespraak vooral de twee kanten van het conflict. De “terreur van Hamas tegen onschuldige burgers” in Israël kwam aan bod, net als de twee miljoen Palestijnse burgers die “geen kant op kunnen in de openluchtgevangenis die Gaza heet”.

De D66-leider sprak over de noodzaak van de-escalatie in Israël en Gaza. Volgens hem moet de diplomatieke druk om te komen tot een gevechtspauze worden opgevoerd. “Het is tijd voor het onderzoeken van oorlogsmisdaden. Het is tijd voor een staakt-het-vuren”, zei Jetten.

Dat laatste zei Yesilgöz op haar beurt ook, weliswaar in antwoord op vragen en minder stellig. “Wat voor ons van belang is, is dat humanitaire hulp bij de mensen in Gaza kan komen. Het gaat om het creëren van ruimte voor corridors.” Maar dat doet niks af, benadrukte ze, aan het recht van Israël om zich te verdedigen “binnen het internationaal recht”.

Humanitaire catastrofe

De twee partijleiders, die beiden ook minister zijn, voegden zich daarmee bij het kabinetsstandpunt zoals gisteren verwoord door minister Ollongren in Nieuwsuur. De D66-minister van Defensie zei daar dat een “gevechtspauze” nodig is om een “humanitaire catastrofe in ontwikkeling” in Gaza te stoppen.

VVD-leider Yesilgöz ging ook in op de oproep van een aantal rijksambtenaren gisteren om Israël zo snel mogelijk een halt toe te roepen. Na een vraag daarover van iemand uit het publiek van de zogenoemde town hall meeting, zei ze dat ambtenaren privé een mening mogen hebben. “En die kun je met mij bespreken, maar uiteindelijk bepaalt de politieke leiding de lijn en niet andersom.”

Dat standpunt deelt ze met de GroenLinks-PvdA-lijstrekker. Frans Timmermans, die binnen zijn beweging ook de gevolgen van het conflict ondervindt, zat gisteren bij talkshow Op1 om over Israël en Gaza te spreken. “Ambtenaren hebben uiteindelijk het beleid uit te voeren wat democratisch is vastgesteld”, zei de voormalig buitenlandminister en diplomaat.