Pieter Omtzigt, oprichter en leider van Nieuw Sociaal Contract (NSC) heeft op een geheime bijeenkomst in een landhuis in het midden van het land, gesprekken met kandidaten voor zijn nieuwe partij gevoerd. Een verslaggever van de NOS kwam de geheime locatie op het spoor en trof Omtzigt met aspirant-kandidaten van zijn partij aan op landgoed Zonheuvel in Doorn.

Met nog ruim zes weken tot de verkiezingen zijn de gesprekken in een afrondende fase. Het is de bedoeling dat de lijst met kandidaten binnen anderhalve week naar buiten komt, zegt Omtzigt tegen de NOS.

Aanvankelijk meldden zich 2400 kandidaten. Van die oorspronkelijke groep werden dit weekend gesprekken gevoerd met tientallen kandidaten. Hoeveel het er precies waren, wil Omtzigt niet zeggen, maar duidelijk werd dat het er niet meer dan zestig waren.

Omtzigt zat zaterdagmorgen om zeven uur in de auto om van Enschede naar het landhuis te rijden, waar vanaf negen uur ‘s morgens tot gisteravond laat gesprekken plaatsvonden. Ook vandaag ging dat bijna de hele dag door. Na een drukke week met Prinsjesdag en de Algemene Beschouwingen spreekt Omtzigt van een “megaklus”.

Hoge druk

Omtzigt zegt dat ze “onder hoge druk” proberen alles zo goed mogelijk te doen. Met kandidaten worden minimaal drie gesprekken gevoerd, met sommige meer. Een “vrij groot team van HR-mensen” heeft volgens Omtzigt geholpen: een nieuwe partij is immers ook “een risico”.

Twee weken geleden zette Omtzigt na een paar uur al zijn kersverse voorlichter aan de kant vanwege diens taalgebruik op X. De communicatieman had in een tweet de BBB “een gezwel dat de kwetsbare democratie van binnenuit kapotmaakt” genoemd.

Omtzigt zei toen dat zijn partij voor de kandidaten voor de Tweede Kamer een uitgebreide screening heeft doorgevoerd, anders dan bij de woordvoerder. “Dat ging om een tijdelijk contract voor een aantal weken tijdens de campagne.”

De gesprekken gingen dit weekend niet alleen over de kandidaten, maar ook over het verkiezingsprogramma. Er werd een “concept-programma” besproken dat was opgesteld onder leiding van oud-CDA er Eddy van Hijum. Omtzigt zegt dat er bewust voor is gekozen om eerst de kandidaten van de partij te vinden, en daarna pas het definitieve programma vast te stellen. “Zo kunnen de kandidaten er nog over meepraten. Precies andersom als bij een traditionele partij.”

Elkaar leuk vinden

Volgens Omtzigt gaat het er niet alleen om dat “wij de kandidaten leuk vinden” maar ook dat ze het “met elkaar moeten vinden”. Hij zegt na het intensieve weekend “bekaf” te zijn maar ook “heel blij” met de kandidaten. “Ik ben echt onder de indruk en zeer geïnspireerd”.

In het gesprek met de NOS herhaalde Omtzigt er nog steeds niet op uit te zijn te snel een te grote partij te worden. In recente peilingen staat de onlangs opgerichte partij op zo’n 26 tot 32 zetels. Nog altijd onduidelijk is hoe Omtzigt de beperkte groei wil bereiken en of hij in het hele land gaat meedoen. “Dat gaan we zeggen op het moment dat we de kandidaten gaan presenteren”.

“Het is een proces en dat wil je eigenlijk zo veel mogelijk in vertrouwen doen, ook naar de kandidaten toe. Ik doe ontzettend mijn best, hoe meer ik met rust gelaten word, hoe makkelijker dat is”.