Nieuw Sociaal Contract, de partij van Kamerlid Pieter Omtzigt, heeft de woordvoerder van de partij aan de kant gezet, een paar uur na diens benoeming.

Het gaat om Onno Aerden, die het persbeleid en de contacten met journalisten zou overnemen van oud-CDA-Kamerlid Nicolien van Vroonhoven. “Op naar Den Haag!”, schreef Aerden vanmorgen enthousiast.

Maar in de uren die volgden kwam een oude tweet van de communicatieadviseur boven water over de BBB van Caroline van der Plas. In die tweet noemt hij BBB “een gezwel dat de kwetsbare democratie van binnenuit kapotmaakt”.

Van der Plas wilde daar met de nieuwe woordvoerder van haar politieke collega wel even over praten, zei ze. Maar dat was wat Omtzigt betreft niet nodig: hij maakte meteen een einde aan de samenwerking met Aerden.

Geen woorden als ‘gezwel’

Op de vraag of hij dat een moeilijk besluit vond, zegt Omtzigt: “Nee. Je kunt prima zeggen dat iemand een verkeerde mening heeft of dat je het met iemand niet eens bent. Maar daar hoor je geen woorden als ‘gezwel’ bij te gebruiken.”

Omtzigt zegt dat zijn partij voor de kandidaten voor de Tweede Kamer een uitgebreide screening heeft doorgevoerd, anders dan bij Aerden. “Dat ging om een tijdelijk contract voor een aantal weken tijdens de campagne.”

Aerden zegt op X, het voormalige Twitter: “Kortste Haagse carrière ooit, helaas. Hier had ik me zeer op verheugd.”