Met zijn partij Nieuw Sociaal Contract zou Pieter Omtzigt bij de komende verkiezingen wel eens hoge ogen kunnen gooien. Toch zegt hij niet de ambitie te hebben de grootste partij te worden. “Je wilt eerlijk zijn naar kiezers: dit is wat ik op korte termijn kan doen”, aldus Omtzigt in Nieuwsuur.

Nog voor zijn deelname aan de verkiezingen bekend werd, kwamen peilingen op tientallen Kamerzetels uit voor Omtzigt. Een rooskleurig vooruitzicht voor een nieuwe partij, zou je denken, maar Omtzigt wil liever inzetten op “verantwoorde groei”.

Wat hij verantwoord vindt, laat hij afhangen van de mensen in zijn team. “Dat gaan we bepalen op het moment dat we de kandidaten hebben. We hebben gesprekken gevoerd met potentiële kandidaten en mensen kunnen zich aanmelden. Een aantal mensen hebben dat vandaag ook gedaan.”

Uitdaging

Bij de aankondiging van zijn nieuwe partij gaf Omtzigt aan te hebben geleerd van wat er met LPF en Forum voor Democratie is gebeurd. Beide partijen wonnen uit het niets veel zetels zonder daar goed op voorbereid te zijn. “Goeie mensen kunnen we wel vinden, maar kunnen we daar ook een team van maken dat hetzelfde wil en hetzelfde denkt? Dat is de uitdaging als fractie waar we de komende weken mee verder gaan.”

De politicus noemt geen namen over wie er al op die lijst staan en noemt ook geen aantallen. “We hebben een lijst, maar die is nog niet zo lang als bepaalde peilingen zouden aantonen.”

Vorige maand peilde I&O Research dat Omtzigt zou uitkomen op 46 zetels met een eigen partij. Een recente peiling van Maurice de Hond kwam uit op 27 zetels. “Tot nu toe zijn het fictieve peilingen geweest”, zegt Omtzigt hierover. “Ik doe niet alsof ze niet bestaan, maar daarom wil ik nu mijn plannen presenteren, kijken hoe dat valt.”

Niet overal meedoen

Hoe Omtzigt ervoor wil zorgen dat hij niet groter wordt dan hij aankan, beslist hij op een later moment. “We moeten eerst kijken hoe groot die groep is, dan gaan we kijken hoe je de kieslijst inlevert en hoe lang die is.”

Een manier waarop Omtzigt ervoor kan zorgen niet te veel stemmen te krijgen, is door niet in alle kieskringen mee te doen. “Dat is een mogelijkheid, maar niet de voorkeursoptie. Op het moment dat je denkt ‘dit kan niet’, is alles een optie omdat je eerlijk naar je kiezers wilt zijn.”

Een van de speerpunten van zijn nieuwe partij is het realiseren van een nieuw bestuur. “Dat betekent ook dat je naar jezelf kijkt wat goed bestuur is; weten wat je wel en niet kunt. Ik geloof die peiling van 46 zetels overigens niet, maar dat die peilingen op dit moment meer dan een paar zetels laten zien, is me helder.”

Omzigt zegt bovendien geen premier te willen worden. Een premierskandidaat heeft hij nog niet. Hij benadrukt dat zijn partij pas twee dagen bestaat en dat de verkiezingscampagne nog alle kanten op kan. “Tegen de tijd dat vragen relevant worden, ga ik ze beantwoorden.”